A húsvét nálam mindíg valami friss tavaszias kaját jelent. Mivel az ünnep több napos, kerestem egy receptet, ami könnyed, tavaszias, és minden hozzávaló beszerezhető. Így került a képbe a címben említett csirkemell csoda, amivel már régóta szemeztem, csak ugye vagy gomba nem volt, vagy tészta nem volt a boltban egyszerre.
De most szerencsésen álltak a csillagok, és péntek reggel kaptam minden hozzávalót, úgyhogy eldölt a kérdés!
Atyám tébolyító csirkemelle, egy recept Jamie Olivertől:
Töltelék: 20 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, 3 szál újhagyma, egy csokor friss petrezselyemzöld, só, bors, olívaolaj.
A hozzávalókat megtisztítottam, kis kockákra vágtam a gombát (jelen esetben egy "barna salátagomba" feliratú doboz tetszett meg a kínálatból), felaprítottam a fokhagymát, zöldhagymát (ez eredetileg nem volt a receptben, de a kertünkben most bújnak ki az első ínycsiklandó darabok, és olyan ellenállhatatlanok!) és egy kevés olívaolajon 6-7 percig pároltam őket, kevés só és frissen őrölt bors társaságában. Amikor elkészült félre tettem, hogy kihűljön.
Csirke: 4 db csirkemell, és 500 g készen kapható leveles tészta, 1 tojás.
Amíg a töltelék hűlt, addig a csirkemelleket előkészítettem, megmostam, megtörölgettem, majd némi anyai segédlettel mindegyikbe került egy csinos kis zseb (egy éles késsel a vastag részénél be kell vágni).
A leveles tésztát lisztezett deszkán egy kb. 20 x 45 cm-es téglalappá nyújtottam, és 4 hosszú csíkra vágtam. Az előkészített pipimellbe egy káváskanál segítségével betöltöttem a gombás etvaszt (és biztos ami biztos összetűztem egy fogpiszkálóval). A kiszabott tésztacsíkot rátekertem a pipihusira és tepsire helyeztem. Egy felvert tojással bekentem a csomagokat, 200 C fok és 35 perc múlva lehet tálalni.
De addig is amíg a pipicsomagok kvarcolnak, elkészítetem a mártást.
Mártás: 2 dl fehérbor , 2 evőkanál mustármag, 1,5 dl tejszín (ízlés szerint só, pici bors, és egy kis kanál mustár került még bele részemről).
Egy felforrósított száraz serpenyőbe tettem a mustármagokat (én fehéret és feketét vegyesen tettem bele) és felöntöttem a 2 dl száraz fehérborral (jelen esetben a Mádi Török pincészet kiváló furmintjával) és felforraltam, hogy az alkohol elpárologjon belőle, jött a tejszín és az opciók, majd kb. 5 perc kavargatás. A végeredmény egy kellemesen sűrű, selymes szósz. Igaz forrón elég vad íze volt, de mire a pipi kijött a sütőből, a mártás egy kicsit kihűlt és "meglágyult". Szóval nagyon finom volt.
Ajánlom mindenkinek (egy könnyű salátával), mert nagyon fincsi!!!