A padlizsánkrém készítése úgy kezdődik, hogy egy késő augusztusi vasárnap reggel az embert a drága jó mamája úgy kb. hajnali fél hét magasságában kiveri az ágyból, mondván: "megyünk a piacra"! (lévén, hogy a padlizsán nem kedveli a mi kertünk agyagos földjét, így nem érdemes a termesztéssel küszködni) .
Azután a piacról hazacipeltet néhány kiló padlizsánt. Szépen megmosatja őket, és egy vaslapon (lehet sütőben is, de akkor nem lesz olyan finom füstös íze) puhára süti mindegyiket. Ezután folpackkal le kell takarni a tálat, hogy a gőzben fellazuljon egy kicsit a héjuk, és utánna már könnyen le lehessen húzni róluk. Amikor kihültek a kis kopaszkák, kettesével zacsiba kerülnek, és irány a fagyasztó! Ilyenkor azután, amikor nincs szezon, és csak drága improt van a boltban, elővesz az ember egy adagot és már készülhet is a padlizsánkérm! A mennyiségek nem pontosak, mivel ezt nem szoktam méricskélni.
Hozzávalók 2 közepes padlizsánhoz: 1 közepes vöröshagyma, 2 nagy gerezd fokhagyma, 1 dl étolaj, só, bors, 1-2 ek citromlé, 1 kk cukor, 2 kk só, 2 ek mustár, mindez ízlés szerint, amíg olyan nem lesz, ahogy én szeretem. Az egészet bele a turmixba, és 2-3 perc alatt kész a kérmes finomság. Így frissen elég meredek lehet az íze, de 1/2 nap pihenés a hűtőben, és az ízek mesésen összeérnek. Pirítóssal isteni!!! (viszont randi előtt nem javasolt :o))