Ha töltött paprika készült otthon, apukám mindíg azt mondogatta, hogy "a ló sem eszi meg az abrakos tarisznyát"! Így hát anyukám nem is töltötte paprikába a darálhúst, helyes kis gombócokat formázott, és csak beletette őket a szószba fődögélni.
Na így vagyok én a töltött karalábéval is. Úgy sem kapok megfelelő méretűeket, meg nehéz eldönteni, hogy megpuhult e rendesen az egész, meg mit csináljak azzal amit kiszedek a belsejéből.... Ezért aztán kifejlesztettem egy recit, amit átmenetnek is tekinthetünk a főzelék és a töltött karcsi között, de minden esetre nagyon finom.
A karalábékat megmosom, vékonyan meghámozom és mérettől függően 10-15 percig enyhén sós vízben főzögetem őket.
Amíg a karalábék lubickolnak a jacuzziban, addig elkészítem a tölteléket: a darált húshoz keverek vízbe áztatott és kinyomkodott zsemlét (kenyeret), tojást, sót, borsot, felaprított hagymát (lehetőség szerint már idei főzőhagymát használok), zöldfűszereket (kakukkfűvet, oregánót, petrezselymet vagy kaprot), az egészet jól eldolgozom.
A karalábék ezalatt kicsit megpuhulnak, de nem kell puhára főzni őket, csak épp adok nekik egy kör előnyt. Leöntöm róluk a vizet, és azbesztbéléses kesztűmben :o) szép 1-1,5 centis szeletekre, majd hasábokra vágom őket. Az egészet beleszórom egy méretes tűzálló (fedeles) tálba. A húsmasszából egyforma gombócokat formázok, és a karalábé hasábok tetejére ültetem őket. Öntök rá főzőtejszínt (fogyókúrás célzattal, illetve savanykásabb ízhatás elérése végett célszerű a tejszínt tejföllel 1:1 arányban keverni), lefedem és beteszem az előmelegített 200 C fokos sütőbe 30-35 percre.