Friss, pikáns, egyszerű, szóval ördögi.
Ennek a receptnek az eredetijét Sthal Judit honlapján találtam, lánykori nevén Ördög csirkének hívták. Én picit átalakítottam. Először is nem szeretek paradicsomot hámozni-magozni-kockázni, így ha valamibe sok kell (márpedig itt 70 dkg-ról volt szó) akkor marad a hámozott paradicsom konzerv. Ennek a konzervnek megvan az az előnye is, hogy mindig érett paradicsom van benne, így nagy csalódás nem érhet.
A másik dolog ami nekem macerás, az a chili. „Hosszas fejtörés” után azért sikerült megvilágosodnom, és most már, ha egy receptben az áll: egy kimagozott és felaprított friss chili, akkor én automatikusan azt olvasom: 1 mokkáskanál erőspista. Ezzel kikerülöm a vidéki szupermarketben való hasztalan kutakodást, és ügyesen megúszom a gumikesztyűvel való bohóckodást is (arról nem szólva, hogy egy üveg erőspisti és egy tálca chili ára közel azonos, és az üveges változat igen sokáig elég, a hűtőben pedig felbontva is eláll)!!!
( az igazsághoz hozzátartozik, hogy most is nevelgetek chili paprikát pár cserépben, de az ellátás még így is akadozik :o)
Ezek után íme az én ördöngős csirkém:
Hozzávalók 4 személyre:
2 csirkemell, olaj + vaj a sütéshez, 1 közepes fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 4 közepes paradicsom, 1 doboz (40dkg) hámozott paradicsomkonzerv, 1 kis doboz sűrített paradicsom, 1dl száraz vörösbor, 1 mokkáskanál erőspista, 1 csokor friss petrezselyem zöld, 1 kk cukor, só, bors, oreganó (nekem van friss a kertben, de ha nincs jó a szárított is)
Először is mindent elő kell készíteni. (tipikusan az az étel, amihez ha előtte másfél óráig tüsténkedünk, akkor 20 perc alatt elkészül, na jó a másfél óra csak vicc, de az előkészület fontos, és kb. egy jó negyed órát kell rászánni) A csirkemelleket fel kell darabolni. Először levágom az aljáról a „kis mellet”, azután a nagyobb darabot egy éles késsel 3 darabra vágom, úgy mintha filézném, szóval ferdén és laposan. Szóval 4x4, vagyis 16 darab husi lesz, amit sózok, borsozok, félreteszek. Forró vízbe mártva megszabadítom a paradicsomokat a héjuktól, magjuktól, és felkockázom őket. Felbontom a konzerveket, a hámozottat is feldarabolom, csak úgy egy késsel hadonászok egy kicsit a dobozban :o))). Felaprítom a hagymát, és megpucolom a fokhagymát, előkészítem a fokhagymanyomó kézi készségemet. Apróra vágom a zöldfűszereket. (mivel nálam ez a kaja a fogyókúrás menü része, rizzsel tálalom, így az aprítások befejeztével odateszem a rizst is, hogy egyszerre legyenek készen)
A folytatás már nagyon egyszerű. Egy jó nagy serpenyőben felforrósítom az olajat és a vajat, és ebben megsütöm a pipiket. Ha már szép színük van, kiszedem őket egy tányérra, és fóliával letakarva igyekszem melegen tartani őket. A serpenyőben maradt olajon (ha nagyon kevés maradt benne, akkor pótlásra van szükség) megpárolom a hagymát, azután a fokhagymát. Jöhetnek a paradicsom kockák, a konzerv paradicsomok, a vörösbor, erőspista, só, bors, cukor. Mindezt kb. 10 percig kevergetve besűrítem, majd jöhet a petrezselyem és az oregánó. Még 2-3 perc, kóstolás, igazítás, és kész. (remélhetőleg a rizs is :o))
Tálaláskor minden tányérra teszek néhány csirke darabot, kanalazok rá a mártásból, és rizzsel tálalom.
Isteni finom, pikáns mártás, akin eddig teszteltem, mindenkinek ízlett. Az erőspistával azonban jobb csínján bánni, és több részletben adagolni, sűrű kóstolgatások közepette, mert nem mindenki szeretne tűzokádó sárkánnyá válni (én sem).