Be kell vallanom őszintén, hogy sokáig nem kedveltem a francia konyhát. Ennek oka, hogy évekig csak igen bonyolult receptleírásokkal találkoztam, és az sem lendített sokat a dolgon, hogy a tv-ben is csupa olyasmit láttam, hogy x.y. menő séf bácsi ilyen-olyan (legalább 3 féle) mártással locsolgatott egy hatalmas tányér közepére pakolt fél öklömnyi kis etvast (persze az is valami tengeri borzalom volt), amit előtte legalább kétféle kezelésnek tett ki. Szóval elképzeléseimet a francia konyháról ezek a benyomások alapozták, akarom mondani ásták alá. Képzeletemben csupa drága, bonyolult hozzávaló és tömérdek mosatlan edény társult a francia konyhához.
Az üdítő áttörést a már sokszor említett Francia konya és Francia Piac című könyvek jelentették. Ekkor (jobb későn, mint soha) fedeztem fel, hogy a flancos séfeken túl, léteznek igazi francia receptek is, olyanok amiket igazi francia mamik főztek és főznek ma is. Egyszerűen, ízesen, vidékiesen, de zseniálisan! Sok receptet kipróbáltam már e két könyvből, és eddig mindig működtek. Sokat itt is közzé tettem már, és ígérem fogok ezután is.
Az egyik ilyen egyszerű de nagyszerű étel a Ratatouille, vagyis a francia lecsó. Ennek, úgy mint nálunk a mi lecsónknak, számtalan változata van, íme egy kis ízelítő gyűjteményemből:
A számtalan recept áttanulmányozása után a következőkre jutottam: alapvetően két módszert találtam. Az egyik szerint a hozzávalókat folyamatosan, egymás után tesszük az edénybe (mint mi), a másik módszer kicsivel bonyolultabb, minden zöldséget külön-külön sütöget, és csak azután kever össze. Nos én az egyszerűség kedvéért az elsőt szoktam alkalmazni.
2-3 fej hagymát felkarikázok, és egy méretes lábasban néhány kanálnyi olajon elkezdem dinsztelni. Ha már szépen alakul a molekula :o) nyomok rá 2-3 gerezd fokhagymát. Kicsit megkavarom és jöhet 3-4 felkarikázott sárga és legalább 2 felkarikázott piros húsú paprika. Ha már szépen puhul a paprika, bedobok 3-4 feldarabolt paradicsomot. Ezzel is sütögetem egy kicsit (addig, míg kissé elpárolog a leve), és jöhet egy kisebb (kb.30dkg) karikára vágott cukkíni. Újabb néhány perc után pedig egy szintén felkarikázott padlizsán (ez is kb.30 dkg). Teszek még bele egy jó marék apróra vágott zöldfűszert: petrezselyemzöld, bazsalikom, oregánó, kakukkfű.
Ez a finomság kitűnő köret is lehet pl. egy kis provanszi fűszerkeverékkel sütött csirkecombhoz, de magában friss kenyérrel is príma fogás ilyen melegben.