Kora reggeli felmérésem szerint az általános kereskedelmi forgalomban csak mézeskalács fűszerkeveréket lehet beszerezni (de ki akar nyár közepén, vagy ősszel mézeskalács ízű sütit enni?), illetve találtam még almás rétes keveréket is, de ezen kívül semmit.
Elővettem hát a már sokat emlegetett Fűszerenciklopédiát, és fellapoztam az édes fűszerkeverékeknél. Két sütibe való keveréket találtam, amivel azért nem vagyok teljesen elégedett, mert többre számítottam.
Szóval az egyik az almáspite-fűszer, melynek felhasználási irányát neve is jelzi, de állítólag jól passzol gyümölcskompótokhoz, gyümölcsszószokhoz, szilvás, körtés, rebarbarás sütikhez, és persze más almás süteményekhez, mint a mi jó kis almás rétesünk!
Összetevői: 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1/2-1 teáskanál őrölt szerecsendió. Jól elkeverjük őket és már mehetnek is a sütibe.
A másik a kevert, avagy pudingfűszer. Ez elég izgalmasan hangzik, sokféleképp használható.
Összetevői: 1 teáskanál szegfűbors,
A könyv szerint ez tipikus brit fűszerkeverék, Süteményekbe, pudingokba használják, így kerül belőle gyümölcstortákba, gyömbéres kalácsba, és a karácsonyi puding sem úszhatja meg.
Ezek a keverékek persze csak javaslatok, mindenki összeállíthatja a saját keverékét azokból a fűszerekből és olyan arányban amit a legjobban kedvel, de kiindulási alapnak, iránymutatásnak szerintem kiváló. Jó kísérletezést kívánok mindenkinek!