Muszaka

Muszaka

Muszaka

A görög konyha közismert finomsága

Gazdám nagy kedvence a Muszaka. Nem tudom, hogy az alábbi recept mennyire autentikus, de erre az ételre is igaz, ami a magyar gulyásra, hogy ahány ház, annyi szokás. Több receptet is megnéztem, mire ezt kikísérleteztem, így jutottam arra, hogy a padlizsán elég krémes besamel mártás nélkül is, úgyhogy én ezt simán kihagyom belőle. Nálam csak a húsmártás és az elősütött padlizsánkarikák kerülnek a tálba, és mondhatom senki sem panaszkodik.

 
Szilva krémleves - Birsalma krémleves

Szilva krémleves - Birsalma krémleves

Szilva krémleves - Birsalma krémleves

Itt van az ősz, itt van újra, és van birsalma újra :o)

 

A Nők lapja konyhája őszi számában találtam rá a fűszeres szilvaleves receptjére, amit rögvest ki is próbáltam. Ám némi módosítást eszközöltem a hozzávaló fűszerek mennyiségén, mert az eredetileg írt mennyiséget kissé túlzásnak éreztem (már csak azért is, mert a Kedves nem kedveli túlzottan a fahéjat, és ugye 3 egész rúd íze rögtön feltűnt volna neki:o). Íme:

 

Kep_292.jpg

 

Azután tovább gondoltam ezt a receptet, és alkottam belőle egy igen kitűnő birsalma krémlevest! A vörösbort fehérre cseréltem, és egy kicsivel több cukorral édesítettem, és elhagytam a narancsot (megjegyzem, hogy a szilvalevesbe is csak egyet tettem kettő helyett, és még így is túlzottan dominált az íze, túlharsogva szegény szilvákat), helyette egy kevés reszelt citromhéj került a fazékba.

 

Hozzávalók: 3 dl száraz fehér bor, 1 l víz, 1 egész rúd fahéj, 2 db egész csillagánizs, 5-6 szem szegfűszeg, 2-3 szem szegfűbors, 10-15 dkg cukor, kb. 80 dkg birsalma, 1,5 dl tejszín, 1 csipetnyi reszelt citromhéj.

 

Ügymenet: a bort, a vizet, a fűszereket és a cukrot feltettem egy nagy fazékban főni 15 percre. Ezalatt meghámoztam, és feldaraboltam a birsalmát. Kiszedtem a fűszereket, majd a birset beledobtam a fazékba. Addig főztem, amíg szépen meg nem puhult a gyümölcs. Ez kb. 10-15 perc, nem baj ha szétfő, mert úgyis el kell turmixolni. Szóval amikor már jó puha lett a gyümölcs, egy szűrő lapáttal kiszedtem, és simára turmixoltam. A birspürét visszatettem a fazékba, beleöntöttem a tejszínt, beleszórtam a citromhéjat, és még egyszer felforraltam. Ezután már csak "türelmesen" ki kellett várni, hogy kihűljön.

 

Nagyon finom, intenzív birs ízű leves lett, és nem mellékesen liszt nélkül, magától a gyümölcstől lett sűrű, krémes a leves.

süti beállítások módosítása