Édes túrós cipó

Édes túrós cipó

Édes túrós cipó

Még mindig „hozott anyagból dolgozom”, szóval ez a cipó is már vagy 3 hete sült. Ez kivételesen nem élesztős tészta, így még könnyebb és gyorsabb elkészíteni. A mazsolával nem szabad spórolni, ha van tehetünk bele többfélét is, sőt a könyv szerint variálható aszalt szilvával, sárgabarackkal is.

turoscipo.jpg

Hozzávalók: 125g vaj, 125g porcukor, 1 csapott teáskanál só, reszelt citromhéj, 150g sovány túró, 2 tojás, 350g liszt, 1 csomag sütőpor, 125g mazsola. + 5 dkg olvasztott margarin és porcukor a tetejére

 

Ügymenet: a margarint és a cukrot géppel habosra keverem. Beleteszem a sót, a citromhéjat és az elmorzsolt túrót, jól kikeverem. Egyesével belepottyantom a tojásokat, majd szintén két részletben a sütőporos liszt 2/3 részét. A megmaradt lisztet és a mazsolát a gyúrótábla közepére halmozom, ráöntöm a masszát, és gyors mozdulatokkal összegyúrom az egészet. Cipót formázok belőle, sütőpapírral bélelt tepsire teszem és már mehet is a 180C fokos előmelegített sütőbe kb. 50 percre.

Ha megsült kiveszem, és még melegen ecsettel rákenem a megolvasztott margarint, és megszóróm porcukorral.

 

Mesés hétvégi reggeli teával, forró csokival, de tökéletes lehet délutáni teázáshoz, kávézáshoz.

 Megint dr5ker receptje, de ez most a péksüteményesből való.

Szalonnás-hagymás kennyér

Szalonnás-hagymás kennyér

Szalonnás-hagymás kennyér

Mostanában sajnos nem jut túl sok időm szegény kis blogomra, pedig hétvégén készülnek ám  a finomságok, fotózni is igyekszem, de vasárnap pl. a fehérboros-mustáros csirkemellre már nem is kattintottam, mert még két héttel ezelőtti finomságok sem kerültek fel. Hiába, agyon vagyok hajszolva! Munka, munka, munka….

  Kepszalonna.jpg

Szóval kb. két hete készült ez a mesés kenyércsoda, ami nálunk abszolút favorit. Egyszerűen csak szendvics kenyér, vagy kettőazegyben kenyér becenévre hallgat, mert a benne található hagyma és szalonna keveréke olyan laktatóvá teszi, hogy tulajdonképp más már nem is kell hozzá. Így magában is tökéletes reggelire, vacsorára.

 

Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 25 dkg sima liszt (ha van BL80-as még jobb), 1 csomag (7g) szárított élesztő, 1 tk barnacukor, 2 tk só, 2,5 dl langyos víz, 15 dkg kolozsvári szalonna, 2 közepes vöröshagyma.

 

Ügymenet: a liszteket tálba szitálom, bele keverem az élesztőt, cukrot, sót és a vizet, majd addig gyúrogatom míg szép sima ruganyos nem lesz. (ez nem több 6-7 percnél). Letakarom és langyos helyen pihentetem kb. 1 órát.

 

Amíg a tészta pihen, az alkotó tovább dolgozik. Vagyis előkészítem a kenyérbe valókat. Felkockázom a szalonnát, és egy kanál olajjal indítva szép pirosra sütöm egy serpenyőben, időnkét kevergetve. Amíg a szalonnakockák a serpenyőben időznek, addig megpucolom és apróra vágom a hagymákat. Ha a szalonnák már szép pirosak és ropogósak, egy szűrőlapáttal kiszedegetem őket papírtörlőre, hogy a felesleges zsírt leitassam róluk. A serpenyőben visszamaradt finom zsíron aranyszínűre párolom a hagymát, majd ezt is papírtörlőre szedem. (erre azért van szükség, mert ha túl sok zsiradék marad rajtuk, akkor nehéz lesz összedolgozni a tésztával, és sütés közben esetleg szét fog nyílni a kenyér)

 

Amikor megkelt a tészta deszkára borítom, kicsit megpakolom, hogy a levegő távozzon, majd a közepére halmozom a szalonnát, hagymát, és jól összegyúrom. Szép veknit vagy cipót formázok belőle, és az előkészített tepsire helyezem. Letakarom, és még kb. fél órát pihentetem.

 

Előmelegített sütőben 200 C fokon sütöttem, kb. 50-60 percig. Egy porcelán csészében vizet tettem a sütő aljára, mert a gőz állítólag jót tesz a kenyérnek.

 

Dr5ker kenyérsütős könyvének receptjét vettem kezelésbe.

süti beállítások módosítása