Még mindig „hozott anyagból dolgozom”, szóval ez a cipó is már vagy 3 hete sült. Ez kivételesen nem élesztős tészta, így még könnyebb és gyorsabb elkészíteni. A mazsolával nem szabad spórolni, ha van tehetünk bele többfélét is, sőt a könyv szerint variálható aszalt szilvával, sárgabarackkal is.
Hozzávalók: 125g vaj, 125g porcukor, 1 csapott teáskanál só, reszelt citromhéj, 150g sovány túró, 2 tojás, 350g liszt, 1 csomag sütőpor, 125g mazsola. + 5 dkg olvasztott margarin és porcukor a tetejére
Ügymenet: a margarint és a cukrot géppel habosra keverem. Beleteszem a sót, a citromhéjat és az elmorzsolt túrót, jól kikeverem. Egyesével belepottyantom a tojásokat, majd szintén két részletben a sütőporos liszt 2/3 részét. A megmaradt lisztet és a mazsolát a gyúrótábla közepére halmozom, ráöntöm a masszát, és gyors mozdulatokkal összegyúrom az egészet. Cipót formázok belőle, sütőpapírral bélelt tepsire teszem és már mehet is a 180C fokos előmelegített sütőbe kb. 50 percre.
Ha megsült kiveszem, és még melegen ecsettel rákenem a megolvasztott margarint, és megszóróm porcukorral.
Mesés hétvégi reggeli teával, forró csokival, de tökéletes lehet délutáni teázáshoz, kávézáshoz.
Megint dr5ker receptje, de ez most a péksüteményesből való.