Garantáltan puha mézes sütemény

Garantáltan puha mézes sütemény

Garantáltan puha mézes sütemény

Ezen a hétvégén meg kell sütnöm a mézeseket, mert jövő héten már nem lesz időm ilyesmire. Így fénykép csak utólag lesz, de a receptet már beírom, hátha valaki más is kedvet kap a hétvégi sütéshez.  

Az évek során számtalan mézes receptet kipróbáltam, változó sikerrel. Volt ami nyersen annyira ragadt, hogy nem lehetett dolgozni vele, volt amelyik olyan keményre sült, hogy a fémdobozos trükk sem segített rajta, és még sorolhatnám. Egyszer „végső elkeseredésemben” úgy határoztam, hogy egyszerűen kipróbálom a fűszeres zacskó hátoldalán lévő receptet. És láss csodát, működött! És működik azóta is, mert kincsként őrzöm azt a zacskót!!! Azóta ugyanis megváltozott a „dizájn”, és új zacskóhoz új recept dukál. Szóval ha most bemész a boltba, akkor egy másik (többek szerint szintén remek) receptet találsz a zacsin. Több helyen közkinccsé tettem már, de itt lesz a legjobb helyen (legalább tudom hol keressem, ha valaki újból kérné :o).

Kep_402.jpg


Mézes sütemény

Hozzávalók: 500 g finomliszt, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 350 g méz, 80 g cukrozott citromhéj (én ezt ki szoktam hagyni), 80 g cukrozott narancshéj (ezt is), 4 evőkanál olaj, 1 csomag Kotányi mézes fűszer (én csak a felét teszem bele), + 1 tojás a lekenéshez. 

1. A
lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és  a mézes fűszerkeverékkel.

2. A két tojást a mézzel keverjük habosra keverőgép segítségével.

3. Keverjük össze a mézes tojásokat a liszttel, a finomra vágott narancs és citromhéjjal, olajjal és 3 evőkanál vizzel, dolgozzuk sima tésztává és hagyjuk legalább 1 órát hideg helyen pihenni.

4. Tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk fél cm vastagra és szaggassuk ki a kívánt formákra.

5. Helyezzük a kiszaggatott süteményeket egy enyhén beolajozott tepsire, kenjük meg a tetejüket tojással. Díszíthetjük dióval mandulával. 180 C-on süssük aranysárgára.

Nekem elektromos sütőm van, ami a korábbi gázoshoz képest tapasztalataim szerint lassabban süt, így kb. 10-12 percig szoktam sütni, attól is függ, hogy mekkora darabokra szaggatom a tésztát. 

Jó sütögetést!  

 
Nosztalgia

Nosztalgia

Nosztalgia

Engedve a társadalmi nyomásnak :o), összeszedtem pár dolgot, amire gyermek koromból emlékszem. (persze ez nem volt olyan régen, de hát mint tudjuk „Fiatal az még aki nem tudja, hogy azok a régi szép idők az most van!)”

FLÓDNI

FLÓDNI

FLÓDNI

Végre ez a nap is eljött. Két éve is van már annak, hogy egy gasztronómiai magazin karácsonyi számában megláttam egy süteményt. Roppant ígéretesnek tűnt, de végigolvasva úgy találtam, hogy elkészítése egy vizsgaidőszakban nem kivitelezhető. Azóta már csak (rém)álmaimban járok vizsgázni, úgyhogy elhatároztam, az idén lesz flódni!!!! Végeztem egy kis kutatást is ebben a témában, megnéztem több receptet, kaptam is egyet Erdő lányától, úgyhogy már csak egy szabad délután választott el a flódnitól.

Arra számítottam, hogy nagyon macerás lesz, de menet közben kiderült, hogy nem túl bonyolult ez mégsem, inkább tényleg csak időt kell szánni rá. A végeredményt kóstolgatva bevallom, hogy ha még egyszer nekilátnék, pár dolgot másképp csinálnék. Először is, a tésztalapokat - amik a töltelékeket elválasztják - kicsit elősütném, mert így nem lettek igazán ropogósak. (persze lehet, hogy nem is kell annak lenniük, de én úgy képzeltem el). Másodszor a diós és mákos töltelék mennyiségét kissé csökkenteném, mert az én tepsim méretei miatt a szilvalekvár már alig fért bele.

 

Kep_378.jpg

 

Hozzávaló a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2 tojássárgája, kb.1 dl bor

Sziruphoz: 5 dl víz, 35 dkg cukor

Almás töltelékhez: 50 dkg kockára vágott alma, 1 dl fehérbor,  10 dkg cukor, kevés fahéj

Mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja, mazsola ízlés szerint (nálam egy marék)

Diós töltelékhez: 30 dkg darált dió, 1 narancs reszelt héja, mazsola (itt is egy marék)

Lekváros részbe: 2-3 dl házi szilva lekvár

Tetejére: 1 egész tojás

A tészta  hozzávalóiból gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrtam, majd öt részre választva, letakarva betettem a hűtőbe, amíg a töltelékekkel foglalkoztam.

A kockára vágott almát a borban megpároltam (addig amíg a lé teljesen elpárolgott alóla),  majd belekevertem a cukrot, és a fahéjat. Mehetett hűlni ez is.

A darált dióhoz kevertem a narancshéjat, és a mazsolát, a mákhoz pedig a citromhéjat és ebbe is tettem mazsolát.

A cukorból és vízből híg szirupot főztem, és  felét hozzá öntöttem a mákhoz, másik felét a dióhoz, ezeket is félretettem hűlni.

Egy közepes méretű tepsit kikentem, liszteztem. Egy tészta darabot kinyújtottam, és a tepsibe helyeztem. Erre jött a már langyosra hűlt mákos töltelék. Még egy tészta következett, erre jött a  kihűlt almatöltelék. A következő tészta után jött a diós massza, újból tészta, szilvalekvár és az utolsó tésztával betakartam az egészet. A felvert tojással bekentem, és villával több helyen átszúrtam teljesen az aljáig, hogy sütés közben a gőzök elpárologhassanak belőle. 180 fokos sütőben legalább 1 óra kell neki.

Elmondhatom, hogy bár nagyon finom, mégsem lehet egy szeletnél többet megenni belőle, mert iszonyú tömény. Viszont épp ezért ideális ha valaki sok vendéget vár ;o)!!!

 

 

süti beállítások módosítása