Amikor elolvastam a felhívást, azonnal ez a recept jutott az eszembe. Decemberben egyszer már megsütöttem, de akkor nem voltam tökéletesen elégedett a végeredménnyel. Azt már akkor is tudtam, hogy min kellene változtatni, és most meg is tettem. Remélem azért még így is átmegy a "Kalóriaszegény gourment" szűrőn. Az eredeti Stahl Judit Bűntelen örömök című könyvében szerepelt, málnahabos torta lánykori néven. Azért kereszteltem át téli joghurt tortává, mert nyáron, friss gyümölcsből ezt szoktam készíteni. Fagyasztott gyümölcsöt inkább csak télen használok.
Az ott megadott tészta recept erősen emlékeztet a bécsi massza fedőnéven emlegetett piskótaszerű tésztára, ami nekem eddig kétszer nem jött be, úgyhogy többé ezzel nem is próbálkozom. Magam részéről maradok a jól bevált receptnél. Annyi módosítás történt, hogy barnacukrot kávédarálón porcukorrá őröltem, a lisztből pedig fél dkg-ot cukrozatlan kakaóporra cseréltem.
Hozzávalók a tésztához: 3 tojássárgáját 8,5 dkg barna porcukorral gőz felett habosra kevertem. 3 tojásfehérjéből kemény habot vertem. A sárga masszába beleszitáltam 7 dkg lisztet, fél dkg cukrozatlan kakaóport és 4,5 dkg olvasztott vajjal meg a tojásfehérje habbal lazán összeforgattam. Sütőpapírral kibélelt kapcsos kerek (24 cm-es) formában 180C-os sütőben kb. 20-25 perc alatt sül meg. Ezt ellenőrizni lehet, ha benyomod egy kicsit a tetejét és visszaugrik akkor jó. Természetesen összeállítás előtt teljesen ki kell hűlnie.
A töltelék receptúrája is átesett némi reformáción. Először is Juditunk azt írta, hogy turmixban is össze lehet állítani. Nos én nem tudom neki milyen teljesítményű gépe van, de az enyém gyakorlatilag egyneműsítette a cuccot, úgyhogy pont az a hatás veszett el belőle amit én legjobban szeretek. Vagyis a magok és rostok is eltűntek, és egy valószerűtlenül sima, rózsaszín massza keletkezett. Tehát turmix sztornó. Aztán ugye nekem korlátlan málna készletek állnak rendelkezésemre a fagyasztóban (szorgos nyári munkám gyümölcseként), miért spórolnék? Adtam hozzá még 10 dkg + 1 maréknyit. A 15 dkg mézzel is finom volt, de a most beletett +5 dkg tényleg a javára vált. Az aromát és a citromhéjat kihagytam (már elsőre is), én a málna ízére vágytam.
Hozzávalók a málnás habhoz: Először is 1 dl vízben feloldottam 1 csomag zselatint (25g). Elkevertem, és kis lángon felmelegítettem (forralni nem szabad!), majd kicsit félre tettem langyosodni. Felvertem 2 dl tejszínt (a tejszínt nagyon le kell hűteni, hogy habbá verődjön, én előzőleg rövid időre be szoktam tenni a fagyasztóba). 40 dkg mélyhűtött, felengedett málnát villával összetörtem, kézi habverővel hozzá kevertem 32,5 dkg joghurtot (Ez úgy jött ki, hogy az egyik pohárban 20 dkg volt, a másikban 12,5 dkg, hiába, ezek a joghurtgyártók folyton variálnak! Hol van már a 2 dl–es kiszerelés? A régi receptjeimhez sajnos most már méricskélni kell a joghurtokat meg tejfölöket!). Hozzá kevertem a 20 dkg mézet, a feloldott zselatint, a habbá vert tejszínt és az extra málnahatás kedvéért még egy + marék egész málnaszemet.
Az összeállításnál leírt bohóckodást is kihagytam (folpackkal béleli ki a formát, alulra megy a hab, rá a tészta, csak amikor kibontja, akkor az egész süti gyűrött folpack mintás lesz) Én ráhelyeztem a tortalapot a tálra, köré igazítottam az állítható tortakarikát (akinek nincs ilyenje, az tegye vissza nyugodtan a kapcsos tortaformába) és ráhalmoztam a málnás habot. 2-3 óra hűtésre van szüksége. A fagyasztott gyümölcs szerintem csak ideig-óráig alkalmas dekorációnak, úgyhogy a torta tetejének málnával való beborításától eltekintettem. A kiolvadt gyümölcs levet ereszt, megplattyan és néhány óra múlva már nem olyan gusztusos, ezt inkább hagyjuk meg nyárra, amikor friss gyümölcsöt használhatunk.