Visszavonhatatlanul beköszöntött a tavasz, vagyis elő lehet ásni a grill felszerelést a garázs mélyéről és hajrá!!! Most egy már jól bevált indonéz pácot használtam. Az egzotikus név egy gyorsan és könnyen elkészíthető finomságot takar. Hála az égnek semmi különleges hozzávaló sem kell hozzá. Sajnos gyakran esem abba a csapdába, hogy ha valami ázsiai finomságot szeretnék készíteni, sehol sem kapom meg a szükséges hozzávalókat. Ennél a receptnél azonban szó sincs semmi ilyenről, legfeljebb a szójaszószt kell körültekintően kiválasztani. Többféle van forgalomban, és megkóstolni ugye nem lehet előre, vagyis csak otthon derül ki jól választottam-e (legutóbb nem, de ez egy másik történet).
Fűszeres Indonéz satay:
Hozzávalók: kb. 70 dkg pulyka vagy csirkemell filé, 1 adag Sambal Kecap, 6-8 bambusznyárs.
A Sambal Kecap egy fűszeres indonéz szósz (sambal) melyet mártogatósnak is kínálhatunk satayokhoz (nyársra húzott húsfalatok). Különösen illik marha és csirkehúsokhoz. Én most pácként alkalmaztam ezt a keveréket.
A 2,5 centis kockákra (azért vonalzót nem kell előkapni :) vágott húst (ezúttal pulykamellet) egy nejlon tasakba tettem. Ráöntöttem a sambalt, összeráztam és a levegőt jól kipréselve csomót kötöttem a zacskóra, majd betettem a hűtőszekrénybe pár órára (legalább 1 órát szánjunk a pácolásra). Ennek a módszernek több előnye is van. Először is nem kell elmosogatni a zacsit :), másodszor így a pác minden oldalról körbeveszi a húst, és az egyenletesen pácolódik (míg ha tálba tesszük a husit, akkor a pác leszáll a tál aljára).
Tűzgyújtás előtt a bambusznyársakat vízbe áztattam, hogy később a parázs felett ne gyulladjanak be. Amikor már szépen alakult a parázs, a húskockákat nyársra húztam és kb. 10 perc alatt, időnként forgatva megsütöttem. A kész satayokhoz külön kis tálkában további sambalt is kínálhatunk.
Ja, hogy mibői is áll a sambal??? Ugye azt ígértem, hogy semmi az egész??? Tényleg az!!!
Sambal kecap: 1 kimagozott, finomra aprított chili, 2 összenyomott fokhagymagerezd, 4 evőkanál sötét szójaszósz, 4 evőkanál citormlé, 2 evőkanál forró víz, 2 evőkanál olajban sütött hagymaszelet (ez el is maradhat)
Na ugye, hogy semmi extra??? Jó étvágyat!!!
Recept: Fűszerenciklopédia