Egyre-másrakészülnek a nagyvilágban a csípős-paradicsomos pennék. Csoda, hogy én is kedvet kaptam hozzá??? Szeretem az egyszerű tésztaételeket, amelyek viszonylag kevés hozzávalóból gyorsan elkészíthetőek, ez pedig pont ilyen.
Az „arrabbiata” egy klasszikus mártás, melyet leggyakrabban „penne rigate” tésztával tálalnak, de más tésztát is választhatunk hozzá. Én a Nélkülözhetetlen tésztakönyvet kaptam elő, és az abban található receptet adaptáltam a konyhai készleteimre.
Szerencsére volt otthon bacon feliratú „húskészítmény”. A jelenleg kapható ízetlen, kemikálikus paradicsomok megvásárlásától tartózkodom, a paradicsom hámozás, kockázás meg eleve nem kedvenc elfoglaltságom, így mi sem perszébb, mint, hogy kedvenc hámozott paradicsom konzervemet vetettem be.
Tehát az én verzióm a következőképp nézett ki:
Hozzávalók: 1 csomag penne tészta, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 5 szelet húsos szalonna kis kockákra vágva, 2 magozott, felaprított chili, olívaolaj, 1 doboz paradicsom konzerv, csipet só, csipet cukor, csipet bors, 1 csokor petrezselyemzöld, rissen reszelt parmezán.
Az elkészítése még annyi ideig sem tart, mint leírni a receptet :o). Feltettem a tésztafőző vizet forrni. Előkészítettem a hozzávalókat, felaprítottam a felaprítani valókat. Egy lábasban felforrósítottam az olívaolajat, beledobtam a szalonnát, hagymát, fokhagymát, chilit és 8 percig pirítgattam őket. Ráöntöttem a paradicsomot és addig főztem gyakran kevergetve, amíg a kellő sűrűséget el nem érte. Sóval, borssal, csipet cukorral ízesítettem, és a végén belekevertem az apróra vágott petrezselyemzöldet is.
A tésztát beledobtam az időközben „lobogva fővő” (imádom ezt a „konyhatechnológiai” kifejezést :o) vízbe némi só és egy kanál olaj kíséretében (állítólag, ha előre beletesszük a sót a vízbe, akkor lassabban forr fel, az olajtól pedig nem ragad össze a tészta) és gondosan beállítottam a főzőórát, nehogy a nagy keverés-kavarás közepette tovább főzzem a kelleténél. Leszűrtem a tésztát és összekevertem az menet közben elkészült mártással. Frissen reszelt parmezán jár a tetejére.