Akkor most had ajánljak egy „rendes” süti receptet, és nem csak kisgyermekes anyukáknak. :)
Ezt a receptet Nigella honlapján találtam egyszer régen. Többször sütöttem már, mi nagyon szeretjük.
Csak két apró dolgot módosítottam rajta. Először is az eredetileg ajánlott 75 ml rumot kissé soknak találtam, pláne, hogy Nigella a végén leszűri a felesleget a mazsoláról, és gondolom kiönti, mert miután felforralta, már nem jó semmire. Nos én ezt pazarlásnak tartom, így én jóval kevesebb rumot öntök a mazsolára, és nem szűröm le, mivel nem is nagyon marad mit szűrni, amennyit én ráöntök, azt nagyjából fel is szívja, és így is megpuhul és finom.
A másik, hogy neki kisebb dobozformája van mint nekem, az enyém sztenderd 30 cm-es, így kicsit laposabb lesz a süti, de legalább több szelet :).
Hozzávalók: 100 g mazsola, 25 ml bourbon vagy sötét rum, 175 g liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk szódabikarbóna, csipet só, 125 g olvasztott, sótlan vaj, 150 g cukor, 2 nagy tojás, 4 kicsi nagyon puha banán áttörve kb.300 g a héja nélkül (nekem ez 3 db banán szokott lenni, itt úgy látszik nagyok a banánok :), 60 durvára vágott dió, 1 tk vanília kivonat.
Ügymenet: tehát a mazsolát és a rumot egy kis edényben addig melegítettem, amíg a rum felforrt. Félretéve hagytam pihenni, hogy a mazsola beszívja a rum nagy részét. A sütőt 180 fokra előmelegítettem, és a dobozformát papírral kibéleltem.
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát egy közepes tálban jól elkevertem.
Egy másik tálban összekevertem az olvasztott vajat és a cukrot, jó habosra, egyesével hozzáadtam a tojásokat, majd az áttört banánt. (én a banánhoz aprítót használtam, de a tumix vagy a rúdmixer is bevethető, kinek milye van). Végül egy fakanállal belekevertem a diót, a vaníliát és a mazsolát.
Apránként lisztes keveréket is belekevertem, majd a formádba öntöttem és kb. 1 órán át sütöttem. Tűpróba!