Banánkenyér

Banánkenyér

Banánkenyér

Akkor most had ajánljak egy „rendes” süti receptet, és nem csak kisgyermekes anyukáknak. :)

Ezt a receptet Nigella honlapján találtam egyszer régen. Többször sütöttem már, mi nagyon szeretjük.


Csak két apró dolgot módosítottam rajta. Először is az eredetileg ajánlott 75 ml  rumot kissé soknak találtam, pláne, hogy Nigella a végén leszűri a felesleget a mazsoláról, és gondolom kiönti, mert miután felforralta, már nem jó semmire. Nos én ezt pazarlásnak tartom, így én jóval kevesebb rumot öntök a mazsolára, és nem szűröm le, mivel nem is nagyon marad mit szűrni, amennyit én ráöntök, azt nagyjából fel is szívja, és így is megpuhul és finom.

A másik, hogy neki kisebb dobozformája van mint nekem, az enyém sztenderd 30 cm-es, így kicsit laposabb lesz a süti, de legalább több szelet :).

Kep_849.jpg


Hozzávalók: 100 g mazsola, 25 ml bourbon vagy sötét rum, 175 g liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk szódabikarbóna, csipet só, 125 g olvasztott, sótlan vaj, 150 g cukor, 2 nagy tojás, 4 kicsi nagyon puha banán áttörve kb.300 g a héja nélkül (nekem ez 3 db banán szokott lenni, itt úgy látszik nagyok a banánok :), 60 durvára vágott dió, 1 tk vanília kivonat.


Ügymenet: tehát a mazsolát és a rumot egy kis edényben addig melegítettem, amíg a rum felforrt. Félretéve hagytam pihenni, hogy a mazsola beszívja a rum nagy részét. A sütőt 180 fokra előmelegítettem, és a dobozformát papírral kibéleltem.

A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát egy közepes tálban jól elkevertem.

Egy másik tálban összekevertem az olvasztott vajat és a cukrot, jó habosra, egyesével hozzáadtam a tojásokat, majd az áttört banánt. (én a banánhoz aprítót használtam, de a tumix vagy a rúdmixer is bevethető, kinek milye van). Végül egy fakanállal belekevertem a diót, a vaníliát és a mazsolát.

Apránként lisztes keveréket is belekevertem, majd a formádba öntöttem és kb. 1 órán át sütöttem. Tűpróba!

VKF IX. Csirkemájas tészta, citromosan, fokhagymásan

VKF IX. Csirkemájas tészta, citromosan, fokhagymásan

VKF IX. Csirkemájas tészta, citromosan, fokhagymásan

Amióta megkaptam a Szakácsok könyvét, azóta szemeztem ezzel a recepttel. A kilencedik forduló kiírását olvasva az első gondolatom ugyan egy másik májas étel volt, de végül úgy gondoltam, hogy itt a remek alkalom, végre kipróbálhatom ezt a finomságot.

A belsőségekkel egyébként elég viszonylagos a kapcsolatom, a májat (mindenfélét) pl. imádom. Meg is ijedtem egy kicsit, amikor DolceVitánál kiderült, hogy csak 10-14 naponta tanácsos májat fogyasztani! Szóval havonta csak kétszer, max. háromszor!!! A májon kívül igazából talán csak a csirkezúza pörkölt jöhet szóba, a többi ínyencséget én a magam részéről kihagynám. 

Tehát a csirkemájas tészta citromos-fokhagymás mártással tulajdonképp egyszerűen elkészíthető, kivéve ha az ember kezdő mazohista, és úgy dönt, hogy neki nem jó a bolti fodros papardelle, neki igenis friss tésztát kell gyúrnia! Ez kb. +1 óra az elkészítési időhöz. És ha ez nem lenne elég, akkor ott a máj sütése. Mert a máj ugye képes durrogni, meg puffogni, és köpködni, sőt a csirkemáj képes kiszaltózni is a forró olajból telifröcsögve a konyhát, úgyhogy egy fröccsenés gátló fedő szerintem nélkülözhetetlen, de ha valakinek van használható ötlete a csirkemáj megrendszabályozására, azt szívesen fogadom!

Kep_821.jpg

Hozzávalók: 1 citrom leve és vékony csíkokra vágott héja, 250g tisztított csirkemáj, 65 ml olívaolaj 100 ml csirke alaplé vagy víz, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 25g pecorino vagy parmezán sajt, 25ml tejföl, frissen őrölt szerecsendió, 200g friss tészta, napraforgóolaj a citromhéj sütéséhez, 1 ek durvára vágott petrezselyemzöld.

Ügymenet: A citrom héját lehámoztam az ezt a célt szolgáló célszerszámmal, majd kifacsartam a levét és ráöntöttem a héjcsíkokra. Legalább egy órát kell így eltölteniük édes, akarom mondani savanyú kettesben.

Addig vagy meggyúrjuk a tésztát, vagy felpolcolt lábbal, finom teát szürcsölve nézhetjük a tévét.

Amíg a víz felforr a tésztafőzéshez, addig egy serpenyőben nagy hőfokon megsütöttem a májat, két részletben, a fele olívaolajban.  Fontos, hogy nem szabad sokáig sütni, nem cipőtalpat szeretnénk tálalni! Kb. 2-3 perc kell ahhoz, hogy kívül barba, belül rózsaszín maradjon a csirkemáj. Védőfelszelelés erősen ajánlott.

A mártáshoz az alaplevet egy másik serpenyőbe öntöttem, felforraltam, majd hozzáadtam az összezúzott fokhagymát, a sajt felét, a tejfölt, frissen őrölt szerecsendiót, fekete borsot és a maradék olívaolajat. Kevés citromlével tettem pikánssá a mártást, és addig főztem, amíg kellőképp besűrűsödött.

Az időközben felforrt vízben kifőztem a tésztát és leszűrtem.

Egy kisebb edényben felforrósítottam a napraforgó olajat, és beledobtam a lecsöpögtetett citromhéjat pár másodpercre, majd papírtörlőre szedtem.

Tálaláskor elrendezgettem a tésztát a tányéron, ráültettem a csirkemáj darabokat, rákanalaztam a szószt, megszórtam a maradék sajttal és petrezselyemzölddel, citromhéjforgáccsal.

Kellemes, pikáns étel. Ez a mennyiség előételként 4, főételként 2 adag, így én dupla mennyiséget készítettem.

süti beállítások módosítása