"Vékony narancsmázzal bevont, a friss narancs aromájával illatozó, finom, omlós mandulás sütemény, jól hangzik nem??? És legalább olyan finom, mint ahogyan azt A világ 100 legjobb receptje"; Sütemények című könyv ígéri. Régóta nem volt már a kezemben ez a kis remekmű (apropó, valaki nem tudja esetleg, hogy a sorozat többi részét miért nem adták ki nálunk?), pedig nagyon szeretem, sok finom sütit köszönhetek neki. Ez a Svédországból származó recept pedig igazi kedvenc, mindenki imádja, és nem mellesleg épp dúl a narancsszezon!
Fénykép helyett, lejegyeztem az alábbi eszmecserét:
Anyám: - Vasárnaptól fogyókúrázom!
Én: - Egészségedre.
Kis idő múlva:
Én: - Hol a sütim?
Anyám: - Tésztanapom volt!
Na, hát röviden ezért nincs fénykép a sütiről. Mondjuk ez amúgy is finom süti, nem pedig látványos, úgyhogy nem sokról maradt le a kedves olvasó.
Hozzávalók: 4 tojássárgája, 150 g cukor, 1 narancs reszelt héja, 1 csipet só, 4 tojásfehérje, 50 g reszelt babapiskóta (zsemlemorzsa), 30 g liszt, 150 g hámozatlan, darált mandula, 30 g olvasztott vaj.
A narancssziruphoz: 1 narancs reszelt héja, 80 g cukor, 2 narancs kifacsart leve, 2 cl narancslikőr.
A bevonathoz: sárgabaracklekvár, 2 cl narancslikőr, 100 g fondan (ennek hiányában én porcukrot szoktam kikeverni 1-2 kanál narancslével és narancslikőrrel).
Ügymenet: a tésztához habosra keverjük a tojássárgájákat a cukor felével, a reszelt narancshéjjal és a sóval. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukor másik felével, majd óvatosan a sárga krémhez keverjük. Apránként hozzáadjuk az összevegyített mandulát, lisztet és morzsát, majd végül az olvasztott vajat. Kikent, kilisztezett őzgerinc formában, 190 C fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt sül meg. (tűpróbával ellenőrizzük!)
Amíg a süti sül, addig a kifacsart narancsléből és a cukorból, valamint a narancshéjból szirupot főzünk.
A megsült tésztát rácsra borítjuk és óvatosan ráöntözzük a szirupot. Kicsit állni hagyjuk. Megkenjük forró baracklekvárral, majd bevonjuk a narancslikőrrel és narancslével kikevert porcukorral (sűrűn folyós masszának kell lenni, legjobb kanalanként adagolni a folyadékot a porcukorhoz!). Aki olyan szerencsés, hogy hozzájut fondan bevonathoz, az használja azt.
A máz 2-3 óra alatt megszárad, ízlés szerint csíkokra vágott narancshéjjal díszíthetjük.
u.i.: fotó melléklet Cserkénél :)