A HVG eheti számában jelent meg egy cikk az Aranynektár Kft. mézhamisítási botrányával kapcsolatosan. Tekintve, hogy ez itt egy gasztroblog, a gazdasági részletekre nem térnék ki, akit érdekel, az olvassa el az egyébként igen tanúságos írást! Viszont a cikk azon részét, ami konkrétan a méz meghamisításának módszerét ismerteti, azt idézem, mert nagyon érdekes!!!!
„…ugyanis a HVG úgy értesült, a hívatlan látogatók éppen cukorszirup készítése közben érték tetten az üzem egyik részlegében dolgozókat, amire az Aranynektárnak nem volt engedélye. Ezenkívül lefoglaltak a méhecske gyomrában végbemenő folyamatokat stimuláló enzimmel megegyező mesterséges fehérjét, pollen, valamint cukrot is. A tettenérés különösen fontos a hatóságok számára, szakértők szerint ugyanis a méz laboratóriumokban vizsgált paramétereit ma már mesterséges úton is be lehet állítani. A méh nektárt gyűjt, amit a gyomrában az invertáz enzim bont szét gyümölcscukorrá (fruktóz) és szőlőcukorrá (glükóz). Ezt a munkát – répacukron is – el lehet végeztetni mesterséges enzimmel, így a laboratórium hiába vizsgálja a glükóz-fruktóz arányt, azt helyesen beállítva el lehet hitetni a műszerekkel, hogy az adott mézminta járt a méh gyomrában. A víz- és a pollentartalom beállítása ehhez képest már gyerekjáték – állítják a
szakértők.”
Nos véleményem szerint az ilyen csalók megérdemelnének egy alapos helybenhagyást egy jó mérges méhrajtól az biztos!!!!!