Mézhamisítás megint

Mézhamisítás megint

Mézhamisítás megint

Tegnap este az MTV 1-en A TV ügyvédje című műsor is foglalkozott a mézhamisítással. Sajnos a szokásostól eltérően elég kesztyűs kézzel! Akit érdekel itt megnézheti a riportot.
Elképesztően csokoládés torta

Elképesztően csokoládés torta

Elképesztően csokoládés torta

Szülinapra készült ez liszt nélküli finomság, mely mandulából és étcsokoládéból áll. Sokféle recept létezik, mely a csokoládé és a mandula gyümölcsöző kapcsolatáról szól, ki-ki kedvére válogathat a töményebb és könnyedebb variációk közül ízlése szerint. Én speciel mindegyik variációt imádom. Ez a mostani egy sötét, puha és zaftos ínyencség, melyet sötét kakaóporral meghintve, enyhén cukrozott tejszínhabbal tálalhatunk.

Kep_136.jpg

Hozzávalók: 100 g vaj, 140 g étcsokoládé (70% körül), 6 tojássárgája, 140 g őrölt mandula, 1 evőkanál Cointreau (nálam fehér rum volt készleten), 6 tojásfehérje, 85 g nyers nádcukor, 1 csipet só, cukrozatlan kakaópor a tetejére.

Ügymenet: bekapcsoltam a sütőt 180 C fokra és kibéleltem a 24 cm-es kapcsos tortaformát sütőpapírral. Óvatosan felolvasztottam a vajat és a csokoládét, simára kevertem és félretettem, hogy egy kicsit kihűljön. Ez alatt a tojásfehérjékből egy csipet sóval kemény habot vertem, félúton hozzáadtam a cukrot is. A tojások sárgáját egyesével beledolgoztam a langyos csokis keverékbe, majd belekevertem a mandulát és az alkoholt. Két kanálnyi tojásfehérjehabbal fellazítottam a masszát, majd óvatosan beleforgattam a többi habot is. A masszát a formába simítottam, majd betettem a sütőbe. A recept szerint 30-35 percig kell sütni, amíg éppen csak megszilárdul, de nálam ez simán megvolt 45 perc is, sütője válogatja. A tetejére kakaóport szitáltam.

Recept: 101 Torta és sütemény

Vörösboros marhapörkölt bográcsban

Vörösboros marhapörkölt bográcsban

Vörösboros marhapörkölt bográcsban

Egyes vélemények szerint Prométheusz fogta a tüzet, ellopta az istenektől és az embereknek adta (amiért nem mellesleg szörnyű kínokkal büntették). Más vélemények szerint azonban az történt, hogy a villám belevágott egy fába, pont abba, ami alatt az ősember ledobta a mamutot (bontott csirkét) a hátáról, amikor nagy fáradtan hazaért a vadászatból. A villám felgyújtotta a fát, amin aztán jól megsült a mamut (bontott csirke). Ősasszony jól letolta ősembert, hogy miért pont az alá a fa alá dobta le a mamutot (bontott csirkét), mert most oda a vacsora! Ősemberünk nagyon elfáradt volt, így nem kívánt újból elindulni vadászni, ezrét azt gondolta megnézi mi maradt a mamutból. Kicsit megpiszkálta, lekapargatta, és lőn a világosság, finom puha szaftos mamutcombot talált!
süti beállítások módosítása