Darázsfészek

Darázsfészek

Darázsfészek

Azt hiszem sikerült darázsfészekbe nyúlnom szombat délután. A lehető legpocsékabb őszi időjárás közepette úgy éreztem, hogy sürgősen vigasztaló kelt tésztára van szükségem. Rövid fejtörés után el is döntöttem, hogy darázsfészek lesz vanília sodóval. Az egyetlen szerencsém ezen a borzalmas napon az volt, hogy a római cseréptálam ősrégi receptes füzete alapján dolgoztam, és a tál megmentette, amit menthető volt az áramszünet közepette. Sajnos a tészta némileg túlkelt, így nem sikerült elérnem azt az állagot, amire vágytam, de legalább nem a kukában végezte az egész a majd 40 perc áramszünet következtében.

darazsfeszek_1.jpg

Hozzávalók a tésztához: 500 g liszt, 30 g friss élesztő, kb. 2-2,5 dl langyos tej, 2 ek nádcukor, csipet só, 3 tojássárgája, továbbá vaj a tál kikenéséhez.

Hozzávalók a töltelékhez: 100 g vaj, 100 g cukor, 150 g darált dió, 50 g mazsola, 2 dl tej.

Ügymenet: a robotgép táljába szitáltam a lisztet. A közepében kialakított mélyedésbe morzsoltam az élesztőt, rászórtam egy kevés cukrot, ráöntöttem egy kevés langyos tejet és letakarva kb. 15 percig pihentettem, amíg az élesztő kissé felfutott. Ezután hozzá adtam a maradék cukrot, tojássárgáját, sót és annyi tejet, hogy ne legyen túl lágy a tészta. A gép 7-8 perc alatt elvégezte helyettem a piszkos munkát, de azért még kézzel is igazítottam rajta egy kicsit. Letakartam, majd kb. egy órát pihentettem, amíg a duplájára nem kelt.

Közben a töltelékhez picit megpirítottam a diót és ledaráltam. A vajat habosra kevertem a cukorral, majd hozzá adtam a diót és a mazsolát is, sőt bevallom, én egy evőkanál rumot is locsoltam bele. A megkelt tésztát finoman átgyúrtam, majd négyfelé vágtam. A darabokat kb. 10x30 cm-es téglalappá nyújtottam, mindegyik darabra rákentem a töltelék ¼-1/4 részét, feltekercseltem, majd éles késsel kb. 3 centis szeletekre vágtam. A kis tekercseket leraktam a kivajazott tálba, ráöntöttem a langyos tejet, lefedtem az edényt és betettem a sütőbe. A római cseréptálnak (Römertopf) a sütőt nem kell előmelegíteni (viszont a tálat sütés előtt 15 percig hideg vízben kell áztatni!) így hideg sütőbe toltam be az edényt és az előírásnak megfelelően 1 órára állítottam be a műszert. A valós sütési időt számolja ki a T. Áramszolgáltató!!! Én az utolsó 10 percben levettem a tál tetejét, hogy kapjon egy kis színt a sütemény teteje.

darazsfeszek_2.jpg

 
2008/10/09 : chilii 1 komment
Tisztelt ÉMÁSZ Nyrt!

Tisztelt ÉMÁSZ Nyrt!

Tisztelt ÉMÁSZ Nyrt!

Először is tisztázzunk valamit! Én nem választottam Önöket, nekem Önök jutottak. Figyelemmel arra az aprócska, de mégsem elhanyagolható körülményre, hogy az Önök monopol helyzetéből fakadóan mástól nem vásárolhatok áramot, nem tehetek mást, kénytelen vagyok önökre hagyatkozni ebben a kérdésben.


Sütőtökös kenyér

Sütőtökös kenyér

Sütőtökös kenyér

Be kell ismernem, hogy amióta a Jézuska meglepett egy csodás kenyérsütő géppel, azóta meglehetősen ellustultam. Mostanában szinte csak géppel sütök kenyeret, ezért is nincs kenyeres recept már jó rég óta. Azzal, hogy kézzel dagasztottam volna, most sem dicsekedhetem, de ez a kenyér recept van annyira különleges, és a sütőtök szezon közepén aktuális, hogy így is megosszam.

süti beállítások módosítása