Nanterre-i briós

Nanterre-i briós

Nanterre-i briós

Nem is tudom hogyan mondjam, de ez a recept nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Azért beírom, mert hátha másnak meg pont bejön. A helyzet az, hogy a recept a Szakácsok könyvéből való, és maga a Möszöjö jegyzi, nyilván ezért vártam tőle sokat. Az is lehet persze, hogy az igazi briós ilyen, csak nekem a briós azt a gyermekkori, csiga alakú, cukorral meghintett dologot jelenti. Persze sejthettem volna, hogy attól a 25 g cukortól nem lesz ez édes, de hát hol jövök én ahhoz, hogy a Möszöjövel vitába szálljak? (Egyébként mások nem panaszkodtak, vagy legalábbis nem mertek).

Nem is tudom hogyan mondjam, de ez a recept nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Azért beírom, mert hátha másnak meg pont bejön. A helyzet az, hogy a recept a Szakácsok könyvéből való, és maga a Möszöjö jegyzi, nyilván ezért vártam tőle sokat. Az is lehet persze, hogy az igazi briós ilyen, csak nekem a briós azt a gyermekkori, csiga alakú, cukorral meghintett dologot jelenti. Persze sejthettem volna, hogy attól a 25 g cukortól nem lesz ez édes, de hát hol jövök én ahhoz, hogy a Möszöjövel vitába szálljak? (Egyébként mások nem panaszkodtak, vagy legalábbis nem mertek)

A Nanterre-i brióshoz a könyvben szereplő brióstésztából  1/4 adagra van szükség, meg egy 18 cm-es dobozformára. Nos nekem csak 25 cm-es van, meg gyébként sem látok hozzá negyed adagnyi tésztákhoz, úgyhogy fél adagot dagasztottam. Kb. a 2/3 része került a szögletes sütőformába, a maradékból pedig apró  golyókat formáltam és a papírkosárkával bélelt muffintepsiben  sütöttem meg őket. Mazsola elvileg csak az apró briósba kellett volna, de én szeretem a mazsolát, így az egész tésztába tettem.

brios.jpg

Hozzávalók: 250 g liszt, 1/2 csomag szárított élesztő, 25 g porcukor, 3 nagy tojás, 1 csapott tk só, 200 g szobahőmérsékletű vaj. A lekenéshez még  1 tojás.

Ügymenet: a lisztet, az élesztőt és a cukrot a robotgép táljába szitáltam, majd hozzáadtam 2 tojást. Elindítottam a dagasztást és amikor már elkezdett összeállni, hozzáadtam a megmaradt tojást is. Amint a tészta elvált az edény falától, hozzáadtam a vajat és a sót. Addig járattam a gépet, míg a tészta ismét elvált az edénytől. Kikapcsoltam a gépet, és kézzel még igazgattam egy kicsit. Kevés lisztet szórtam a kelesztőtál aljába, beletettem a tésztát és szobahőmérsékleten a duplájára kelesztettem. (ez kb. 2 óra) A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítottam, kézzel ismét átdolgoztam, majd ismét a kelesztőtálba került, és ment a hűtőbe másfél órára.

Az újból megkelt tésztát átdolgoztam és kétfelé osztottam 1/3-2/3 részre osztottam. A nagyobb részből 5 kis hengert formáztam és a kibélelt dobozformába tettem. Ollóval keresztben bevágtam minden darabot.

A kisebb részből 10 golyócskát formáztam, ezek a muffintepsibe kerültek.

Langyos helyen addig pihentettem a formákat, amíg a tészta ismét a kétszeresére kelt.  Enyhén felvertem a tojást és ecsettel bekentem a briósok tetejét. e

Előmelegített, 180 C fokos sütőben sütöttem, a kicsiket 20, a nagyot 25 percig. Az én sütőm elég széles, így egyszerre befért mind a két forma.

Vajjal és lekvárral ettük.

 


süti beállítások módosítása