Megkezdődött a cukkini szezon. Tudom, hogy manapság már egész évben kapni cukkinit, de én most az igazi, saját kertben termett cukkiniről beszélek. Ültettem is jó sokfélét, kereket, hosszút, zöldet, sárgát, csíkosat és még trombita cukkinit is, bár ez utóbbi még nem indult be.
Az első példányok a grillen végezték, sütöttem már kenyérbe is, és elkészült ez a töltött változat is. A töltelékbe most nem a szokásos darált hús került, hanem ízes, fűszeres sütnivaló kolbászhús. Ezúttal a Cora hűtőjében akadtam rá egy tálca marhahúsból készült, finoman fűszerezett merguez kolbászkára, ez adta az ötletet.
Hozzávalók: 4 db cukkini, kb. 350-400 g sütnivaló kolbász, 1 beáztatott és kinyomkodott zsemle, 1 fej apróra vágott hagyma, 1 hámozott, kockára vágott paradicsom, só, bors, olíva olaj.
Ügymenet: a cukkiniket megmostam, kettévágtam és egy kiskanállal kivájtam a közepüket, picit megsóztam őket. A kivájt cukkini húst apró kockákra vágtam. Egy nagyobb serpenyőben a felforrósított olajon üvegesre pároltam a hagymát, hozzáadtam a paradicsomot és a cukkínit, kevergetve pirítottam őket pár percig. Eközben a kolbászokat kibontottam a héjukból, és apróra vágtam húst, majd ezt is a serpenyőbe dobtam 1-2 percre, végül hozzáadtam a feldarabolt zsemlét, alaposan összedolgoztam a töltelékhez valókat a fakanállal. Kóstolást követően fűszereztem. A kóstolás fontos, mert a kolbász már eleve fűszeres.
A cukkinikről papírtörlővel leitattam a sós levet, amit közben eresztett, és megtöltöttem őket a kolbászos masszával. Forró sütőben (200 C fok) fél órát töltöttek.
Lehet próbálkozni másféle kolbászkákkal is, és a zsemle el is hagyható.