Ha valaki netán arra tippelne, hogy azért nincs új recept, mert nem főzök, nos talált, süllyed. Pontosabban az a kevés amit mostanában elkövettem nem volt ide való a blogba. Vagy mert ismétlés volt, vagy mert nem tűrte a nyomdafestéket. Ez utóbbiakról nem nyilatkozom, sőt teljes hírzárlatot rendeltem el, ne is faggassátok a csirkéket, nem adhatnak interjút egy bizonyos körtés rémség ügyében.
Na de azért készült valami nagyon finom is, méghozzá egymás után kétszer is, mert nagyon finom volt. Legalábbis nekem ízlett. Plusz teszteltem a teljesítési segédek által elkövetett paradicsombefőzés eredményét, úgyhogy másodszorra megspóroltam a paradicsom hámozgatást és jóféle házi paradicsomszószt használtam hozzá (lének nem nevezném, mert igen sűrűre főzték be, de azért nem annyira, mint a konzerv sűrített paradicsomot, minden esetre bevált).
Hozzávalók: 1 kg érett paradicsom (jelen esetben San Marzano a saját kertből) 150 g vörörshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1-2 db chilii, olívaolaj, 1 ek sűrített paradicsom, 1 tk cukor, só, bors, friss kakukkfű, bazsalikom, 625 g mozzarella, 100 g parmezán, 80 g zsemlemorzsa, 800 g padlizsán.
Ügymenet: felszeleteltem a padlizsánt, a karikákat besóztam és állni hagytam, amíg a paradicsomokkal foglalkoztam. 2 paradicsomot félretettem, a többit leforráztam, meghámoztam és kis kockákra vágtam. Egy kevés olajon aranyszínűre dinszteltem a hagymát, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, az aprított chilit, a kockára vágott paradicsomot, a sűrített paradicsomot és hosszasan kevergetve sűrű mártást főztem belőle. Ízesítettem sóval, borssal, a cukorral és a vége felé beledobtam a kakukkfüvet meg a bazsalikomot.
Amíg a mártás készült, egy másik serpenyőben, olívaolajon elősütöttem a papírtörlővel leitatott padlizsán szeleteket.
Amikor a fentiek elkészültek, felkarikáztam a mozzarella sajtot is, majd egy tűzálló tálba rétegeztem a paradicsomszószt, a padlizsánt, megszórtam a zsemlemorzsával, ráhelyeztem a mozzarella szeleteket és megszórtam a parmezánnal. Nekem két réteg lett.
A tetejére rákarikáztam az elején félretett 2 szem paradicsomot, majd 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütöttem.
Recept: Essen & trinken 09/2009