Mostanában az a határozott érzésem, hogy úgy sikerült Lorien kollégának megszabadulnia a konyhai rontás ördögétől, hogy az átszállt hozzám. Az ereimet ugyan még nem vagdaltam fel, viszont egyre másra történnek megmagyarázhatatlan balesetek a konyhámban. Ezúttal a csirkemell tökéletes lett ugyan, de a köret, nos az "fejlesztés alatt" áll. Igazából finom lett, de valahogy nem akart igazán összeállni, nehéz volt átfordítani a serpenyőben, és amint az a mellékelt fotón látható, nem lettek túl formásak. A válságstáb arra a megállapításra jutott, hogy az idei krumpli még nem alkalmas az olajban sütésre, kis türelemmel kell még lenni.
Hozzávalók a csirkéhez: kb. 400 g csirkemell filé, 250 g csiperke gomba, 1 marék szárított vargánya, 100 g kockára vágott húsos szalonna, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 200 ml tejszín, 100 ml száraz fehérbor, só, bors, friss kakukkfű és petrezselyemzöld, olívaolaj, kb. 20 g vaj ugyanennyi liszttel összedolgozva*.
Ügymenet: a szárított vargányát bezátattam egy csésze meleg vízbe. Egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítottam és a csíkokra vágott csirkehúst 2-3 perc alatt átpirítottam benne, majd egy lyukas szedőkanálla kiszedtem őket. Megint öntöttem pár csepp olajat a serpenyőbe és megpirítottam a szalonnát, majd ezt is kiszedtem. Újabb olaj jött a serpenyőbe, majd a kokára vágott hagyma, a zúzott fokhagyma, a megtisztított és negyedekbe vágott gomba. Pár percig pirítgattam a gombát, majd visszatettem hozzá a csirkét és a szalonnát. Felöntöttem a borral, hagytam, hogy az alkohol elillanjon belőle, sóztam, borsoztam, felöntöttem a tejszínnel, beledobtam a vargányát, a kakukkfüvet, majd amikor felforrt, hozzáadtam a lisztes vajat és a petrezselyemzöldet. Addig kevergettem amíg besűrűsödött.
* Ez a beurre manié, vagyis az utólagos sűrítés. Akár nagyobb mennyiséget is készíthetünk belőle, légmentesen lezárva addig áll el a hűtőben ameddig a vaj.
Hozzávalók a rösztihez (jelzem fejlesztés alatt): 3 nagyobb krumpli, 2 közepes sárgarépa, 1 cukkíni (úgy 250 g), pár szem olajban eltett napon szárított paradicsom, só, olaj a sütéshez.
Ügymenet: a zöldségeket megtisztítottam és valamennyit julienne-re szeltem (na jó bevallom, van egy ilyen tárcsám), hozzáadtam a paradicsomot, sóztam és jól összekvertem az egészet. Igyekeztem kis lepényeket formázni és kevés olajban kisütni.