Mostanában nem nagyon kell törnöm a fejem, hogy mi legyen a hétvégi desszert, elég csak bekukkantanom Millie-hez a Pákosztos blogba, és ott a tuti befutó! Isteni volt a juharszirupos fagyi, a tejfölös eperfagyi nem különben, és amikor most megláttam ezt a tortát, rögtön eszembe jutott, hogy van még a fagyasztómban omlós tészta, és itt az ideje betakarítani a ribizli termésemet is.
Ezzel a ribizli termesztéssel vannak problémáim, minden évben ültetek újabb bokrokat, de valahogy nálunk nem érzik igazán jól magukat, azt hiszem sosem érem el az áhított lekvár mennyiséget. Azzal a kevéssel pedig, ami megtermett, nem is történhetett volna jobb dolog, mint ez a Tarte aux Myrtilles. Mind a piros, mind a fekete szemek belekerültek és még csak össze sem vesztek.
Hozzávalók: 1 adag pate sucrée, kb. 500 g ribizli, 2 tojás, 175 ml tejszín, 125 g nyers nádcukor, 25 g liszt, 1 evőkanál créme de cassis (feketeribizli-likőr).
Ügymenet: a tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam és kibéleltem vele egy cakkos szélű piteformát. Előmelegített 200 C fokos sütőben elősütöttem a tésztát kb. 10 percig. Ez alatt a gyümölcs kivételével összekevertem a töltelék hozzávalóit. Kivettem a formát a sütőből, a ribizlit a tészta tetejére szórtam, ráöntöttem a folyékony tölteléket, majd óvatosan visszatettem a sütőbe kb. 30-40 perc kell neki, hogy a krém megszilárduljon. Ezután már csak ki kell bírni valahogyan, hogy kihűljön.
Ihlet: Millie és Joanne Harris (Francia konyha)