Feketeribizlis csokoládétorta

Feketeribizlis csokoládétorta

Feketeribizlis csokoládétorta

Adhattam volna fellengzősebb nevet is ennek a tortának (meg is érdemelné egyébként), mondjuk Créme de cassis torta, de én már csak ilyen földhözragadt vagyok. Jó ez nekem ilyen egyszerűen is, a belbecs itt a lényeg. Nagyon nem is ragoznám, ezt kóstolni kell. Egy érdekes dolgot emelnék csak ki, hátha ez a tipp jól jön majd másnak is. Kaptam az öcsémtől egy flakon formaleválasztót. Igaz nem most, és használtam is már, de most mondott egy új trükköt. A tortaformát kifújtam a sprével, majd beszórtam nagyon finom szemű kristálycukorral (nádcukorral). Ettől a sütemény felülete kicsit érdesebb lesz, és nem csúszik le róla olyan könnyen a csokoládé bevonat.



Hozzávalók a tortához: 


150 g étcsokoládé (én 70%-os csokoládét használtam)
100 g marcipán massza
6 tojás sárgája
160 g puha vaj
150 g liszt
3 evőkanál kakaó por
1 teáskanál sütőpor
80 g őrölt mandula
6 tojás fehérje
150 g cukor
1 csipet só
50 ml Créme de Cassis


Hozzávalók a töltelékhez:

100 ml Créme de Cassis
1 üveg feketeribizli lekvár (350 g)


Hozzávalók a csokoládé bevonathoz:

150 g étcsokoládé
100 ml víz
200 g cukor


Előkészítés: egy 26 cm-es tortaformát befújok formaleválasztóval, és megszórom nagyon finom szemű nádcukorral, ettől a csokoládé bevonat jobban megtapad majd a tortán. A csokoládét vízgőz felett megolvasztom, a tojásokat szétválasztom, a marcipán masszát durva reszelőn lereszelem, a sütőt 180 C fokra előmelegítem. 

Ügymenet: a vajat habosra keverem, egyesével hozzáadom a tojások sárgáját, a marcipán masszát, az olvasztott csokoládét és jó alaposan összedolgozom a keveréket. A lisztet elkeverem a sütőporral, kakaóval és az őrölt mandulával. A tojások fehérjét a csipet sóval és az apránként hozzáadott cukorral kemény habbá verem. A likőrt belekeverem a csokoládés vajas masszába, majd a tojáshab 1/3 részét is belekeverem. Innentől kézzel, egy hablapát segítségével felváltva keverem a lisztes keveréket és a tojáshabot a csokoládés masszához, vigyázva, hogy a tojáshab minél kevésbé törjön össze. A keveréket az előkészített tortaformába simítom, úgy hogy a szélén a hablapát segítségével kicsit felfelé húzom a masszát, hogy sülés közben ne púposodjon fel a tészta közepe. Az én elektromos de nem hőlégkeveréses sütőmben kb. 45-50 perc alatt sül meg, a végén tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e. A kész süteményt néhány percig a formában pihentetem, majd rácsra borítva hagyom teljesen kihűlni.

A kihűlt tortalapot tortafűrésszel 3 lapra vágom. A lapokat meglocsolom a likőr felével, a többit a lekvárhoz keverem. A lekvárból félreteszek egy keveset a bevonáshoz. Az alsó lapot megkenem lekvárral, ráhelyezem a középső lapot, rákenem a maradék lekvárt, ráhelyezem a tetejét. A félretett lekvárt rúdmixerrel simára dolgozom, majd bevonom vele a torta külsejét. Rövid ideig pihentetem, hogy a tészta magába szívja a lekvár.


A bevonat elkészítéséhez a vízből és a cukorból szirupot főzök, leveszem a tűzről, és hozzáadom az összetördelt csokoládét. Addig kavargatom, amíg a csokoládé felolvad és egységes massza lesz belőle.

Tudom, hogy a bevonat akkor lesz szép fényes, ha a csokoládét temperálják, de ez egy kis háztartásban, eszközök hiányában nehézségekbe ütközik. Én hideg vízfürdőbe állítottam az edényt, és folyamatosan kevergetve némileg visszahűtöttem a masszát, majd ismét felmelegítettem.

A folyékony bevonatot a torta közepére öntöm, majd egy széles pengéjű késsel elsimítom a torta tetején, illetve oldalán. A megmaradt csokoládé bevonatot papírtölcsérbe töltöm, és ezzel díszítem a torta tetejét.

 

2009/12/09 : chilii 1 komment
süti beállítások módosítása