Zöldkáposzta sült kolbásszal

Zöldkáposzta sült kolbásszal

Zöldkáposzta sült kolbásszal

Seafalconnak: "Hajósok lakomája - zöldkáposzta sült kolbásszal. Ennek az ételnek nagyon fontos szerepe van a brémai hajósok hagyományos lakomáján, melyet a tradíció szerint 1545 óta február második péntekén tartanak a városházán. Ilyenkor a hajótulajdonosok és a tengerészek búcsúlakomájára emlékeznek, melyet minden évben akkor rendeztek, amikor a hajók a téli pihenő után újra kifutottak a tengerre. A meghívottak – akiknek az alapszabály szerint csak egyszer van joguk részt venni a rendezvényen – szigorúan frakkban, fekete mellényben és fekete nyakkendővel kötelesek megjelenni. A lakomán régi hajósételeket tálalnak fel. Az első fogás a tyúkhúsleves, utána jön a tőkehal, amelyhez külön a hajósok lakomájára főzött tengerészsör jár. A főfogás előtt, amely a már említett zöldkáposzta zsíros kolbásszal, gesztenyés füstölt hús kerül az asztalra sült krumplival, s ha valaki netán nem szereti, kaphat borjúsültet sült szilvával. Utóételként rigai füstölt rombuszhalat és sajtot hoznak. A tengerészsörön kívül a Rajna mellől és Bordeaux-ból származó bort isznak. Minden vendég helyén van egy ezüstszínű sós és egy arany borsos zacskó – emlékéül azoknak az időknek, amikor ezek a fűszerek még olyan drágák voltak, hogy a vendégeknek magukkal kellett hozniuk a lakomára. A rendezvény végén körbehordják a Tengerészek Házának perselyét, melybe a vendégek beledobhatják nagyvonalú adományaikat, ezzel az öreg kapitányoknak és özvegyeiknek gyűjtenek. A délután három órakor kezdődő lakoma öt óra múlva, pontban este nyolckor ér véget" Kulinária - Európai konyhaművészet, Németország

A mi kertünkben nem érzik jól magukat a „fejes” növények, így a hagyományos fejes káposzta sem fejesedik be, ezért nem érdemes vesződni vele. Tavasszal találtam egy csomag érdekes káposzta magot, ami nem fejet, hanem hosszú szárán húsos leveleket növeszt. Gondoltam ezt ki kell próbálni, és bejött. Ezt a káposztát az első éjszakai fagyok teszik különösen ízletessé, fagytűrő, -15 C fokig kint lehet hagyni a kertben. Vadhúshoz és kolbászhoz remek körítés.

 Nemrég Alouettével is diskuráltunk valahol a téren a zöldkáposztáról, de vasárnap, amikor is végre terítékre került a növényzet, sehol sem találtam, hogy hol. Így azután halvány emlékeimre, egy fotóra és a könyvre támaszkodva végül így készítettem el.

zöldkáposzta.JPG

Hozzávalók: kb. 800 g leveles káposzta, 1 evőkanál libazsír, 100 g bacon, 1 fej vöröshagyma, 125 ml húsleves (víz), 3 evőkanál zabpehely, só, bors.

Ügymenet: a káposztaleveleket megmostam, a levél fonákoldalán levágtam a vastag szárrészt, majd kb. 5 centis darabokra aprítottam. Enyhén sós, forró vízben 5 percig főztem, leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem. Egy nagy lábasban felforrósítottam a zsírt, beledobtam a hagymát, azután a szalonnát és 5 percig pirítottam őket. Erre jött rá az előfőzött káposzta és a folyadék, a só és bors, majd újabb 5 perc után a zabpehely. Ezután időnként átkeverve még 15 percig pároltam a káposztát. Finom sült kolbászt és pirított burgonyát adtam hozzá.

Pirított burgonya: a meghámozott és feldarabolt krumplit sós vízben előfőztem, de nem szabad teljesen puhára főzni. Leszűrtem, pár percet hagytam pihenni, hogy kigőzölögjön, majd egy serpenyőben egy nagy kanál libazsírt forrósítottam, és rázogatva pirítottam rajta a krumplit. A nagymamám készítette így.


 

2010/11/03 : chilii 3 komment
süti beállítások módosítása