A tányéron is látszik, hogy nem most készült, ciki is tudom, de annyira finom volt, és banánkenyér receptekből sohasem elég! Amikor először láttam Bill Granger sydney-i szakács műsorát a Spektrum tévén, bevallom nem nyűgözött le. Persze én Jamie Oliver lendületességét vártam volna, ehhez képest ez a pasi végtelenül nyugodt, csöndes, halk szavú embernek tűnik, nem is tudom, hogyan vezethet el egy konyhát (pedig több is van neki). Azután jött az új sorozata, melyben már nem otthon főzött, hanem keresztül-kasul bejárta Ausztráliát, és ahányszor csak belebotlottam az ismétlésekbe (immáron a Tv Paprikán is), egyre jobban megkedveltem.
Amikor megtudtam, hogy nálunk is megjelenik az egyik könyve, rögtön fel is írtam a kívánságlistámra, azután a Mikulás volt oly kedves, meglepett vele. Első lapozásra is rögtön feltűnt, hogy mennyire használható, házias receptek vannak benne, a hátsó borítón azután meg is találtam a magyarázatot: „Otthon, nálunk a konyhában tanultam főzni, ezért egyszerűek és ösztönösek az ételeim.”. Igaz, hogy Ausztrália egy másik féltekén fekszik, mégis a legtöbb felhasznált alapanyag beszerzése itthon sem ördöngösség. Nekem ugyan kicsit sok a tengeri kütyüs recept, de mint tudjuk nekem az 1 is sok, viszont ahhoz képest, hogy szigetországi pasi, igazán nem esett túlzásba. A receptekhez csodás fotók is társulnak, éhesen nem is ajánlott belenézni. Sőt neki elhittem, hogy a sárgaborsó leves is ehető – naná, hogy rántás nélkül!
Hozzávalók: 255 ml tejföl, 1 teáskanál szódabikarbóna, 100 g olvasztott vaj, 230 g cukor (én csak 150 g-ot tettem bele), 2 felvert tojás, 250 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál fahéj, 250 g nagyon érett banán (2 közepes darab), 45 g barna cukor, 30 g durvára vágott mandula.
Ügymenet: a sütőt bekapcsoltam 180 C fokra, sütőpapírral kibéleltem 30 cm-es dobozformát, késes aprítóval pépesítettem a banánt. Egy tálban összekevertem a tejfölt a szódabikarbónával, és 5 percig állni hagytam. Belekevertem az olvasztott vajat, a cukrot és a tojást.
Egy másik tálba kerültek a száraz hozzávalók, átszitált liszt, sütőpor és fahéj elkeverve. Ekkor apránként összekevertem a száraz hozzávalókat a tejfölös masszával, végül hozzákevertem a banánt is. A tésztát beleöntöttem az előkészített formába. A tetejére szórtam a barnacukorral elkevert mandulát, majd betoltam a sütőbe 1 órára. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e.