Már megint szomorú, hideg és esős hétvége jutott, ami elvette a kedvemet mindentől, bevallom még a sütéstől is. Így készült ez a nagyon egyszerű, könnyű desszert. Azért került befőttes üvegbe, mert egyrészt szerintem ez egy vidám poén (mondjuk fogyókúrázóknak célszerűbb kisebb üveget választani), másrészt tényleg vittem belőle magammal valahová :) Szép idő esetén egy jégakkuval piknik kosárba is nyerő meglepetés! Határozott célom volt, hogy egy panna cottára hasonlító, de mégis könnyedebb desszertet készítsek, mert szeretném én ugyan a panna cottát de ha eszembe jut a kalóriatartalma.... jobb bele sem gondolni!
Hozzávalók a joghurthabhoz: 500 g natúr joghurt, 1 evőkanál vanília kivonat, 70 g fruktóz, 200 g tejszín, 6 lap zselatin ( 6 zselatin 9 gramm zselatinpornak felel meg), 200 g eper.
Hozzávalók az eperzseléhez: 300 g eper, 2 evőkanál porcukor, 2 lap zselatin.
Ügymenet: a tejszínt áttettem a fagyasztóba, hogy amíg sor kerül rá, még jobban lehűljön, így sokkal könnyebb felverni. Megtisztítottam az epreket, és 200 grammot felkockázva elosztottam a tálaló edények alján, hogy gyümölcsdarabok is legyenek benne. A 6 zselatin lapot hideg vízbe áztattam. Egy nagy tálba öntöttem a joghurtot, a vanília kivonatot és a fruktózt. Egy kézi habverővel jól elkevertem az egészet. A beáztatott zselatint kinyomkodtam és víz nélkül a mikroba tettem. Alacsony fokozaton (a kiolvasztó fokozat is elég) megolvasztottam, majd hozzá kevertem pár kanállal a joghurtból, jól elkevertem, majd ezután folyamatos keverés mellett hozzáadtam a zselatint a többi joghurthoz. Gyorsan és folyamatosan kell keverni, nehogy a zselatin darabokban kössön meg a hideg joghurtban. A már jól lehűlt tejszínt habbá vertem és beleforgattam a joghurtos masszába. A krémet elosztottam a darabolt eprek tetején.
A felső eperes részhez pürésítettem az epret a porcukorral, majd a joghurtnál ismertetett módon feloldottam 2 lap zselatint és hozzáadtam az eperhez. Ettől az eperpüré a hűtőben kissé besűrűsödik, de nem lesz vágható állagú zselé, kicsit lekvárra emlékeztet az állaga, de mivel nem főzzük meg, friss üde marad mind ízre, mind színre. A eperzslét ráöntjük a joghurthab tetejére, majd betesszük a hűtőbe legalább 1-2 órára.