Tour de Serpenyő 1. etap Liége - Seraing

Tour de Serpenyő 1. etap Liége - Seraing

Tour de Serpenyő 1. etap Liége - Seraing

Sertésszűz sörös meggymártással

Az idei Tour első napján 198 km vár a fiúkra, ránk pedig ez a finom sertésszűz sörös meggymártással, ráadásul éppen meggyszezon van. Még mindig Belgiumban tekerünk, ahol is "rugalmasan bánnak a kulináris élvezetekkel. Egy nap csak egyszer megengedett a kiadósabb étkezés, mely azonban két órán át is tarthat, egy-egy esti lakoma baráti körben sokszor bizony ötórás is lehet."

"Belgium valamivel több, mint tízmillió lakosa igencsak jól tudja, hogyan vigyázzanak az ország örökségeire, közöttük természetesen a gasztronómiai hagyományokra is. A legnagyobb becsben - többek között- a söreik állank, olyannyira, hogy az éttermekben a borlap mellett sörlapot is hoz a felszolgáló a vendégnek, aki ha turista, bizony nehezen igazodik ki a hatalmas választékban. A helyiek persze jól tudják, hogy alapjában véve három belga sörfajta van:

  • Fenék erjesztett sörök, melyek alacsony hőmérsékleten erjednek (10 C-fok alatt), színük sárgás, a komlótól kicsit kesernyés, száraz zamatúak.
  • Spontán erjedésű sörök - az erjedést baktériumok és élesztő váltják ki, melyek a Zenne völgyében természetes körülmények között tenyélsznek.
  • Felszínen erjesztett sörök, ezek magasabb hőmérsékleten (15-20 C-fokon) készünkek, általában rézszínűek vagy sötétbarnák, ízük édeskés, gyümölcsös."

Sertesszuz_meggyes_sorben.JPG

 

Hozzávalók: kb. 600 g sertésszűz, 1 üveg Kriek meggyes sör, 200 g magozott meggy, 1 evőkanál sertészsír, 2 evőkanál meggylekvár, 1 teáskanál étekezési keményítő, só, frissen őrölt bors és szerecsendió.

Ügymenet: a húst kb. 3 centis szeletekre vágtam, majd a tenyeremmel kissé ellapítottam a szeleteket (a klopfolás túlzás lenne), sóval és frissen őrölt borssal fűszereztem őket. Egy serpenyőben felforrósítottam a zsírt, és 2-3 perc alatt megsütöttem a szeletek mindkét oldalát, ezután tányérra szedtem a húsokat. A serpenyőbe öntöttem a sört és kissé beforraltam, majd hozzáadtam a meggyet, a lekvárt, a sót, borsot és kevés frissen őrölt szerecsendiót. Az étekzési keményítőt fél deci vízben feloldottam és besűrítettem vele a mártást. A hússzeleteket visszatettem a serpenyőbe, hogy átmelegedjenek.

Én főtt újburgonyával és blansírozott zöldbabbal tálaltam, de ha szezonja lenne, jól passzona hozzá a serpenyőben sült spárga is.

Idézet: Kulinária, a receptet a Hejszakácsok oldal ihlette, de egész másképp készítettem.

 

 

2012/7/01 : chilii 4 komment
Tour de Serpenyő 0. etap - Prológ

Tour de Serpenyő 0. etap - Prológ

Tour de Serpenyő 0. etap - Prológ

Salade Liégeoise - Liége-i saláta

Eljött végre ez a nap is, amit már nagyon vártunk. Ma indul 3 hetes útjára az idei Tour de France  kerékpáros körverseny. Ebből az alkalomból négyen elhatároztuk, hogy végigfőzzük a verseny állomásait Belgiumtól Párizsig. A Tour de Serpenyő projekt résztvevői Mamma, Lorien, Toma és én. Remélem, ti is szeretni fogjátok!

Első állomásunk Liége ahol ma még csak „bemelegítenek” a fiúk, első fogásunk pedig ebben a forróságban egy üdítő saláta, a Salade Liégeoise. Ahogy az már lenni szokott, néhány alapszabálytól eltekintve, ahány ház annyi saláta, én is több receptből gyúrtam össze az enyémet.

Legfontosabb tanácsok:

1. Az összetevőket külön-külön készítsük elő és csak a legvégén keverjük össze őket.
2. Csak friss babot használjunk, és sosem szabad túlfőzni, maradjon roppanós.
3. Az ecet szabadon választott, de legyen mindig jó minőségű (találtam olyan jó tanácsot is, miszerint sherry, bor és málnaecet keverékét használjuk).
4. Tálaláskor főtt vagy posírozott (buggyantott) tojást adhatunk mellé. 
5. Apróra vágott friss borsikafűvel, snidlinggel de petrezselyemzölddel is lehet ízesíteni. 

Liege_salata.JPG

Hozzávalók: 800 g firss zöldhüvelyű zöldbab, 8 szem apróbb újburgonya, 200 g húsos füstölt szalonna, 1 evőkanál vaj, 1 fej vöröshagyma, fél csésze fehér balzsamecet, só, bors, apróra vágott friss petrezselyemzöld.

Ügymenet: az újkrumplit héjában megfőztem. Közben egy másik edényben 5-6 percig főztem a megtisztított zöldbabot, azután azonnal leszűrtem, és hidegvízbe tettem, hogy ne puhuljon tovább. A langyos babot és a meghámozott főtt krumplit elrendeztem egy tálon, és letakartam alufóliával, hogy melegen tartsam. Egy serpenyőben ropogósra sütöttem a szalonnát, kivettem és ezt is a tálra rendeztem. A serpenyőben visszamaradt zsírhoz adtam a vajat, és az apróra vágott hagymát. Amikor a hagyma megdinsztelődött, felöntöttem az ecettel, felére beforraltam, majd a salátára öntöttem, és megszórtam a friss zöldfűszerrel. Közben a posírozott tojáshoz egy fazékban vizet forraltam, épp csak gyöngyöznie szabad. Adtam hozzá egy kávéskanál sót és egy evőkanál ecetet (ehhez a legegyszerűbb ecet is jó), majd nagyon óvatosan beleütöttem a tojásokat, 3-5 perc kell nekik, attól függően, mennyire szeretnénk lágyra a sárgáját.

 

További érdekességek a belga gasztronómiáról.

2012/6/30 : chilii 1 komment
Peche Melba tiramisu

Peche Melba tiramisu

Peche Melba tiramisu

Pénteken már nagyon vártam a postást, mert ebben a hónapban kicsit később hozta a kedvenc újságomat. Azonnal megakadt a szemem ezen a csábító kis desszerten, amihez szinte minden volt a hűtőben (igazából napok óta azon agyaltam, hogy mibe tűntessem el az akciós corpus delicti-ket). A recept nevével bajban vagyok, az újság szerint ez egy pfirsich-melba-tiramisu, de szerintem a túrónak nincs sok köze a tiramisuhoz.

Pech-Melba tiramisu.doc.jpg

Hozzávalók a krémhez 8 főre: 3 lapzselatin*, 500 g mascarpone, 500 g túró, 250 g joghurt, 70 g porcukor, 1 evőkanál vanília kivonat, 100 ml narancslé, 1 evőkanál narancslikőr**.

Hozzávalók a málnapüréhez: 300 g málna, 50 g zselírozó cukor.

Továbbá: 3 érett sárgahúsú őszibarack, 200 ml narancslé, 4 evőkanál citromlé, 2 evőkanál narancslikőr**, 2 evőkanál limoncello**, kb. 300 g babapiskóta, friss málnaszemek a díszítéshez.

Ügymenet: A mascarponés krémhez a zselatint hideg vízbe áztattam. A mascarponét, a túrót, a joghurttal, a porcukorral, vanília kivonattal és a likőrrel jól összekevertem.  A narancslét felmelegítettem, feloldottam benne a zselatint, majd hagytam langyosra hűlni. Hozzáadtam 1-2 kanál mascarponés krémet, és folyamatos keverés mellett a többi krémhez öntöttem. 

Az őszibarackot megmostam, félbevágtam, kimagoztam és nagyon vékony szeletekre vágtam. A narancs és a citrom levét összekevertem, hozzáadtam a likőröket is. A fele babapiskótát egy tálba rendeztem (az újság szerint 25x25 cm) rendeztem. A narancs-citromlé felét rákanalaztam a babapiskótára. A fele mascarpone krémmel betakartam a piskótákat. A barack szeleteket szorosan ráfektettem a krémre. A fennmaradó babapiskótát rátettem a barackokra. A többi narancs-citromlé keverékkel meglocsoltam a második réteg piskótát, majd a maradék mascarpone krémmel befedtem. Hűtőben pihentettem, legalább 2 óra kell neki.

A málnát villával összetörtem, szitán átpasszíroztam. Összekevertem a zselésítő cukorral és kb. 3 percig forraltam. Langyosan kanalaztam rá a desszert tetejére. Friss málnaszemekkel lehet tálalni.

*Megjegyzés: szerintem ahhoz, hogy stabilan lehessen szeletelni, kicsit több zselatin kellett volna. A képen látható darab egy 7x7 cm-es desszertgyűrűben készült.

** A likőrök eredetileg nem voltak a receptben.

Ihlet: Essen&Trinken 07/2012

2012/6/27 : chilii 1 komment
süti beállítások módosítása