Sajttorta

Sajttorta

Sajttorta

A téli végi zajos siker után most egy könnyebb, habosabb sajttorta következik. Mindjárt kettőt is sütöttem, egyet anyukámnak, egyet pedig a párom édesanyjának. Több receptet is átnéztem, azután a mennyiségeket optimalizáltam a rendelkezésre álló készletre, különös tekintettel az első sajtom savójából készített saját ricottára (orda, zsendice, kinek hogy tetszik).

Sajttorta saját.JPG

Hozzávalók 2 db 18 cm átmérőjű kapcsos formához: 260 g zabkeksz, 100 g olvasztott vaj.

A krémhez: 600 g krémsajt (Lidl), 250 g orda (saját), 4 egész tojás, 100 g porcukor, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 lime reszelt héja és leve, 40 g étkezési keményítő.

A tetejére: 1 nagy doboz (330g) tejföl, 2-3 kanál porcukor, vanília kivonat.

Ügymenet: a kekszet egy erős zacskóba tettem és a sodrófával apróra zúztam, majd egy tálban elkevertem az olvasztott vajjal. Mind a két forma alját kibéleltem sütőpapírral, és kívülről szorosan becsomagoltam két réteg alufóliába őket. Elosztottam közöttük a vajas kekszet, egy evőkanál hátoldalával jól lenyomkodtam a kekszet, hogy minél jobban tömörödjön, és betettem a hűtőbe hűlni.

A sajtkrémet habosra kevertem, majd hozzáadtam a ricottát, a tojásokat egyesével, a cukrot, vaníliát, lime-ot, végül a keményítőt. A krémet elosztottam a két formába. A formákat egy nagyobb tepsibe állítottam, és annyi forró vizet öntöttem a tepsibe, hogy a formák feléig érjen. A tepsit nagyon óvatosan betettem a 180 C fokra előmelegített sütőbe 50 percre.

A sütési idő végén a tejfölt kikevertem cukorral és a vaníliával. A sütőből kivett torták tetejét bevontam a tejfölös mázzal és még 10 percre visszatettem őket a sütőbe. Amikor elkészültek, a formákat kivettem a vízből, de az alufóliába csomagolva, rácson hagytam őket kihűlni, majd még a hűtőben is elidőztek néhány órát. Eperöntettel tálaltam.

süti beállítások módosítása