Mézes olívaolajos sütemény

Mézes olívaolajos sütemény

Mézes olívaolajos sütemény

Végtelenül egyszerű, ám annál finomabb süti ez. Mire a sütő felmelegszik, már össze is áll, és mehet is befelé. A méz íze nagyban befolyásolja a végeredményt, (saját készítésű) narancslekvárral pedig szinte abba hagyhatatlan. 

mezes olivaolajos süti.JPG

Hozzávalók: 3 tojás, 50 g sötét muscavado cukor, 125 ml olívaolaj, 175 g méz, 25 ml narancslikőr, 150 g liszt, ¾ teáskanál sütőpor, csipet mézeskalács fűszer, 2 csipet só,  a tetejére egy evőkanál fenyőmag.

Ügymenet: a tojások sárgáját egy csipet sóval és a cukorral habosra kevertem, a tökéletes eredményhez 8 perc kell! Addig egy másik tálban egy csipet sóval kemény habbá vertem a tojásfehérjét.
Ezután hozzáadtam az olajat, a mézet és a likőrt a tojássárgájás krémhez, majd hagytam, hogy a gép tovább keverje. Amikor teljesen sima lett, kanalanként hozzáadtam a sütőporral és fűszerrel elkevert lisztet. Kikapcsoltam a gépet, és lapáttal beleforgattam a fehérjehabot a masszába. Sütőpapírral bélelt 30 cm-es dobozformába öntöttem, majd a 180 C fokra előmelegített sütőbe toltam. Mivel féltem, hogy a fenyőmag eltűnik a tésztában, azt csak 5 perc sütés után szórtam a tetejére. Kb. 45-50 perc alatt sült meg (tűpróba!), félidőben rá kell nézni, ha nagyon barnul a teteje, alufóliával le kell takarni.

Essen&Trinken 2/2013

2013/1/27 : chilii Szólj hozzá!
Csirkés gombás casserole ciderrel

Csirkés gombás casserole ciderrel

Csirkés gombás casserole ciderrel

Ez a recept is Hugh könyvéből való, ez volt a főfogás hétvégén. Ősszel sokat jártam a piacra, és elspájzoltam némi gombát a fagyasztóba, így most konyhakészen varázsolhattam elő az ebédhez. Spéci casserole edényem nem lévén, én az egészet egy nagyobb (5 literes) edényben készítettem, gázon.*

kakas_almaborban_blog.JPG

Hozzávalók: 1 csirke nyolc darabra vágva (én 4 combot, és 1 nagy mellet vettem, utóbbit négy részre vágtam), 2 evőkanál liszt, só, bors, 3 evőkanál olaj, kb. 250-400 ml száraz cider, 400 g erdei gomba (Hugh szerint bármilyen gomba jó), 1 babérlevél, kakukkfű, 5 evőkanál tejszín, 2 teáskanál csípős mustár, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld, só és frissen őrölt bors.

Ügymenet: a megmosott szárazra törölt csirkedarabokat megforgattam a sóval és borssal elkevert lisztben. Egy nagyobb edényben felforrósítottam az olajat, és két részletben megpirítottam benne a húst. Kiemeltem a húsdarabokat az edényből, majd beleöntöttem az almabort, és két percig forraltam, amíg az alkohol nagy része elpárolgott, és az edény aljára pirult darabkák fellazultak. Ekkor visszahelyeztem a húsokat az edénybe, hozzáadtam a babérlevelet és a kakukkfüvet. A folyadéknak félig el kell fednie a húst, ha szükséges önteni kell még hozzá egy keveset. A megtisztított gombát serpenyőben megolvasztott vajon meg kell pirítani, és a húshoz adni. Mivel nekem eleve így volt lefagyasztva a gombám (tinóru gomba), én csak kivettem egy csomagot a mélyhűtőből, és beledobtam az edénybe. Kis lángon, félig lefedve addig pároltam, amíg a hús megpuhult. Akinek van casserole edénye, az beteheti a sütőbe is másfél órára. Az elkészült húsokat kivettem a fazékból, a visszamaradt szafthoz adtam a tejszínt és a mustárt, elkevertem, ellenőriztem a fűszerezést, sóztam, borsoztam, majd egy pillanatig forraltam. Visszatettem a húsokat az edénybe, és hozzá adtam a petrezselyemzöldet. Én tört krumplival tálaltam.

*legutóbb egy öntöttvas fazékba tettem a hozzávalókat, és 2 órára betoltam a 160 C fokos sütőbe

2013/1/22 : chilii Szólj hozzá!
Édeskömény-krémleves

Édeskömény-krémleves

Édeskömény-krémleves

Régi vágyam teljesült karácsonykor, amikor végre kezembe vehettem Hugh Fearnley-Whittingstall első nálunk megjelent könyvét. A kezdetektől nagy rajongója vagyok a River Cottage sorozatnak, ezért nagyon vártam már, hogy nálunk is kiadják a könyveit. Remélem, innentől kezdve minden karácsonyfa alá jut egy-egy kötet! Eddig négy receptet próbáltam, mindegyik nagyon ízlett az egész családnak (igen még a zöldséges krémlevesek is).

édeskömény krémleves.JPG

Hozzávalók: 3 db édesköménygumó, 500 g burgonya, 1 vöröshagyma, 1 zellerszár, 1 gerezd fokhagyma, 800 ml alaplé (csirke, zöldség, vagy ami van), 1 ek olívaolaj vagy 1 ek vaj, 100 ml tejszín (fogyókúrázók elhagyhatják, vagy elég a fele is), só és bors.

Ügymenet: az édesköményt megmostam, a zöld leveleit félretettem, a gumót vékonyan felszeleteltem. A hagymát, fokhagymát, megtisztítottam, a zellerszárat megmostam, és mindet finomra aprítottam. A krumplit meghámoztam és felkockáztam. Egy fazékban felforrósítottam a vajat, rádobtam a hagymát, a zellerszárat, fokhagymát és az édesköményt, picit megsóztam, elkevertem, majd fedő alatt kis lángon 15 percig pároltam, néha átkevertem. Hozzáadtam burgonyát, felöntöttem az alaplével, majd kis lángon addig főztem, amíg a krumpli is megpuhul, ez kb. 15 perc. Ekkor botmixerrel pürésítettem, sóztam, borsoztam, majd beleöntöttem a tejszínt. Tálaláskor a félretett édeskömény zöldet finomra vágtam és elkevertem egy kevés tejföllel, ezt kanalaztam a tányér közepére. 

2013/1/22 : chilii Szólj hozzá!