Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2006-10-24 10:14:23

Kenyér kísérlet

Kísérleti mákos kenyér.

 

Nemrég jártam egy pékségben, ahol mindenféle izgalmas kenyeret kínáltak hajmeresztő árakon. Az általam kinézett mákos kenyér 509.-Hufba került, úgyhogy ott helyben letettem róla. Megkérdeztük az eladót, hogy a kolbász is benne van-e, de nem értették a tréfát.

Minden estre az ötlet megmozgatta a fantáziámat, és miután feltérképeztem az otthoni készleteimet, a következőkre jutottam. Mivel a tönköly lisztem szavatossági ideje bizonyult a legrövidebbnek, evidens volt, hogy azt kell felhasználnom.

 

Egy nagy tálba beleszitáltam 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly lisztet és 25 dkg tönköly réteslisztet. Összekevertem őket egy csomag (7g) szárított élesztővel1 teáskanál barnacukorral, hogy az élesztőnek legyen mit enni :o), 2 csapott teáskanál sóval1 kupica mákkal, és 2,5 dl langyos vízzel addig gyúrtam, míg sima rugalmas kenyértésztát kaptam.

 

Ideális esetben ugye 1 órát kelesztjük a tésztát langyos helyen, ismét átdolgozzuk, formázzuk, majd újabb fél órás pihenő után mehet az előmelegített 200 fokos sütőbe kb. 50 percre.

 

Na de ez egy minden szempontból kísérleti kenyér akart lenni, úgyhogy egyúttal kipróbáltam a hűtőben kelesztést is. Egyes leírások szerint a tésztát sokkal lassabban (8-10 óra alatt) lehet megkeleszteni a hűtőben. Számomra ez azért lett volna érdekes, mert azt gondoltam, hogy ha este meggyúrom és éjjel kelesztem, akkor időt takaríthatok meg. Ez sajna nem jött be. Ugyanis miután a tésztát előveszem a hűtőből, hagyni kell, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. Ez több időt vesz igénybe, mint normál esetben a langyos helyen történő 1 órás pihenő. Megpróbáltam a folyamatot gyorsítani, úgy hogy, a langyos cserépkályha tetejére helyeztem a megformázott veknimet, de így meg alul gyorsabban melegedett, minek következtében keresztben elkezdett szétterülni. Lévén, hogy nem lepényt akartam sütni, gyorsan formába helyeztem a tésztát.

Az íze fantasztikus, pont azt hozza amit vártam. Díszítés gyanánt a tetejét is megszórtam mákkal, így szerintem nagyon gusztusos kis kenyérke lett. Be is kellett vona szednem érte az 509 forintot!

5 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
- Latsia

1

Latsia
2006-10-26 19:37:32

Hű de jól néz ki, köszi, hogy megosztottad!!

- Chilii

2

Chilii
2006-10-27 09:44:15

nagyon szívesen, most megint rámjött a kenyérsüthetnék :o)

- Jégkása

3

Jégkása
2006-10-29 18:20:43

Köszi a recit, megsütöttem nagyon izlett.

- sületlen

4

sületlen
2006-11-06 19:07:50

Zseniális recept (én lehet, hogy búzaliszttel fogom), de ami lenyűgöz, azok a fotóid (nem csak a kenyér.) Grat!

- Chilii

5

Chilii
2006-11-07 09:55:23

köszi! gyanítom a pékséges sem tönköly lisztből készült, de nálam most ezt kell sürgősen felhasználni szavatossági okokból (kicsit megfeledkeztem róla), úgyhogy most hétvégén hagymás-szalonnás kenyér sült, előbb utóbb bekerül az is ide!

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

A blog rövid leírása

Útmutató: a receptek 4 személyre szólnak, ha mégsem, akkor ezt külön jelzem. Nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van, ezt vedd figyelembe!
Levcím: chilii@citromail.hu

Chilii És Csoki

Háztáji


Spájz


Merõkanál


Az én étlapom



http://rss.chilii.blogter.hu/
0Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet