Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2006-05-15 15:22:23

Rebarbara,

avagy mit kezdjünk ezzel a furi izével?



Alapvetően nagyon szerencsés vagyok, hogy van kertünk. Így mindig biztos lehetek benne, hogy ami onnan az asztalra kerül az bio. (A mi kertünk keskeny és hosszú alapterületű, így azután minden növény szomszédja a másiknak. Ezért nem permetezhetjük pl. a szőlőt, mert akkor nem szüretelhetném napokig az epret...stb. Így ha nagyon muszáj, anyám előveszi A nagyapáink még tudták...című kis füzeteit, és kitalál valami bio módszert (pl: csalán lé). )

Ilyenkor május elején sajna még nincs szüretelhető gyümi (azért az egres már alakul), így elvileg még nem kezdődne a befőzési szezon. Igen ám, de ott van a rebarbara. Jó néhány éve ültettem, szép dísze is lett a kertnek, de eddig még nem mertem megkóstolni. A múlt héten több helyen is belebotlottam a neten a témába. Több fórumon is cseréltünk eszmét, és találtam ötleteket. A legjobb tipp Chili&Vaniliától jött, aki megemlítette a vaníliás rebarbara dzsemet. Emlékeztem, hogy valahol már találkoztam vele, és rövid kutatás után rá is bukkantam  Donna Hay Ízvarázs című könyvében egy receptre. Íme:

Vaníliás rebarbara dzsem:

1 kg megtisztított és feldarabolt rebarbara, 3 db meghámozott és felkockázott zöld alma, 125 ml víz, 1 felhasított vanília rúd, 3 evőkanál citromlé, 80 dkg cukor. A rebarbarát, az almát és a vaníliát  a vízzel kb. 5-6 perc alatt puhára főztem. Ekkor jött a citromlé és a cukor. Időnként kevergetve kb. 45 perc alatt főtt meg. (Menet közben jutott idő azért az ebéd elkészítésére is, úgyhogy nem vészes a dolog.) Ekkor alaposan kimosott üvegekbe töltöttem, lezártam és most ott pihen a száraz dunsztban.

Kivéve azt az üveget ami a mai reggeli tárgyát képezte. :o))

 

Megjegyzés: általában zselésítőt használok a lekvárokhoz, mert gyorsabb és gazdaságosabb, de most nem mertem bevetni, mert rebarbarát még nem főztem. Így szigorúan a recept szerint jártam el, de már alig várom, hogy legyen eper, meg málna, és az idén a cseresznye dzsemet is ki szeretném próbálni. Ja és ősszel ültettem egy ribizli bokrot is hasonló célzattal. Úgyhogy, amikor eljön a málna ideje, majd felfedem az én kis lekvár főzési szabadalmamat! Addig türelem!

7 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
- Schäffer János

1

Schäffer János
2006-09-23 14:07:25

Szeretnék rebarbarát termeszteni néhány tövet, hol lehet tőosztású alanyt vásárolni. Köszi a választ. Gusztust kaptam a recept elkészítéséhez.

- Chilii

2

Chilii
2006-09-25 09:19:42

szia! én anno magról vetettem. így kicsit tovább tartott, míg megerősödtek a tövek. való igaz, hogy a szakirodalom is inkább a tőosztást javasolja, de sajnos nem tudok forrást.

- katalany

3

katalany
2006-10-21 20:03:23

szia chilii,
Igaz màr nincs szezonja, de hàtha mélyhütöttél (remekül lehet!) egy kis rebarbaràt, de ha nem, hàt jövöre...
kedvencem a rebarbaràs lepény...eccerü. veszel kész leveles vajastésztàt, vagy készitesz egy kis omlos tésztàt. kibélelsz vele egy tepsit, megszurkàlod, majd a kis kockàra vàgott rebarbaràt szétterited (elötte vékonyan lehuzod a héjàt)be a sütöbe, legalulra, kb.180°-on sütöd, mig a tészta széle aranysàrga.közben elkeversz 2 tojàst 2-3 ek. cukorral+ 1 cs. vanikiàscukorral és felöntöd ca. 2 dl tejszinnel + 1 dl tejjel. nyakonöntöd vele a közben szépen megsült lepényt. vissza a sütöbe, mig az öntet megdermedt. ca. 10 perc. langyosan enni.lehet még a tetejét egy kis cukorral meghinteni, ha valakinek nem elég édes igy.

- Chilii

4

Chilii
2006-10-24 10:22:25

nem fagyasztottam, de ezek szerint kellett volna :o), jövőre biztosan fogok, köszi a tippet!

- Ricci

5

Ricci
2007-04-16 11:45:38

Rebarbarás reci után kutatva találtam meg újra ezt a bejegyzést. (Kicsit előbbre jár a természet, úgy látom.) Van egy fantasztikus sütim: rebarbarás-epres kocka (NL. Lajos Mari), ha kéred, szívesen beírom.
Nigella rebarbara-krémje nem jött be, tegnap próbáltam. A maradék sült rebarbarából viszont fantasztikus turmixot csináltam reggelire.
És kutatok tovább, mert rengeteg van.

- Chilii

6

Chilii
2007-04-17 09:18:26

:) mindíg jól jön egy rebarbarás süti recept! :)

- Ricci

7

Ricci
2007-04-18 12:42:50

Rebarbarás-epres kocka
A tésztához: 400 g liszt, 1 kk. sütőpor, 200 g vaj/margarin, 100 g porcukor, 2 ek. tejföl, 1 tojássárgája
A rakományhoz: 1 kg felkockázott rebarbara, 250 g eper, 50-50 g búzacsíra és mogyoró, 100 g kristálycukor, 10 g vaníliás cukor
A rácshoz: 5 tojás, 140 g kristálycukor, 60 g porcukor, 20 g vaníliás cukor, 140 g liszt
A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és a hűtőben pihentetjük legalább 1 órát. Vékonyra nyújtjuk és megszurkáljuk, megszórjuk a búzacsíra és a mogyoró keverékével, majd 10 percig elősütjük. Közben elkészítjük a rácshoz a piskótát.
A tésztát kicsit hűlni hagyjuk, majd megszórjuk a búzacsíra és a mogyoró keverékével, ráhalmozzuk a rebarbarát és az epret, majd habzsákból rácsokat nyomunk a tetejére.
Ez az eredeti recept.
Szerintem célszerű a tésztából ½ cm-es peremet hagyni, mert nagyon lédús a rebarbara és az eper is(sütőpapír nélkül szoktam sütni, bár a reci írja). Búzacsíra helyett zsemlemorzsát szórtam a tésztára és őrölt diót (szerintem jobb, mert a mogyoró elég karakteres). Az eper túl kevés, szinte elveszik a sütin, ezér kb. dupláját szoktam tenni rá és nagyságtól függően félbe vagy negyedekbe vágom. Sütés: kb. 40 perc közepes lángon.
Nagyon finom, az eper és a rebarbara tényleg nagyon jó párosítás!

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

A blog rövid leírása

Útmutató: a receptek 4 személyre szólnak, ha mégsem, akkor ezt külön jelzem. Nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van, ezt vedd figyelembe!
Levcím: chilii@citromail.hu

Chilii És Csoki

Háztáji


Spájz


Merõkanál


Az én étlapom



http://rss.chilii.blogter.hu/
1Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet