2009-06-09 09:26:50
Rózsatorta ricottával és cseresznyével
Ember tervez, a természet végez. Nagy örömmel tapasztaltam, hogy a Lidl üzlet polcain már a ricotta is ott sorakozik. Vettem is gyorsan két dobozzal, hogy most aztán a hétvégén jól leszedem a kertben a spenótot, és milyen isteni tészta lesz belőlük. No de mire tervemet megvalósíthattam volna, sajnos a spenót gonosz módon felmagzott, a ricotta szavatossági ideje vészesen lejárni látszott, így hát gyorsan valami mentőövet kellett találnom. Készült is két sütemény, egy ricottás-cseresznyés muffin és ez a ricottás-cseresznyés csiga. Ez utóbbi roppant stílusos szerintem, tekintve, hogy a tészta receptje Cserkétől való, így mi más is kerülhetett volna bele, mint cseresznye. (arról nem beszélve, hogy a természet tréfájaként egyszerre érik a korai és a késői cseresznyénk, így mindenbe cseresznyét teszek)
Hozzávalók: 2 tojás sárgája, 250 g ricotta,
400 g liszt, 4 evőkanál nádcukor, 1 citrom reszelt héja, 1
csomag szárított élesztő (7g), kb. 1 és 1/2 dl tej, 1 teáskanál
vanília kivonat, valamint kb. 500 g kimagozott, félbevágott ropogós
cseresznye, 100 g puha vaj, 2 evőkanál nádcukor.
Ügymenet: a tészta hozzávalóit kimértem,
beletettem a dagasztógép táljába és a gép kb. 10 perc alatt
ruganyos, nem túl lágy tésztává dolgozta az összetevőket. Nekem még
felvett kb. 2-3 evőkanálnyi lisztet. Letakarva langyos helyen
duplájára kelesztettem a tésztát (ez úgy egy óra). Közben
előkészítettem a cseresznyét.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, picit
átdolgoztam, majd téglalap alakúra nyújtottam. Rákentem a puha
vajat, megszórtam a cukorral, elrendeztem rajta a cseresznyét, és a
hosszabbik oldala mentén feltekerem. Némi méricskélés után 9
darabra vágtam és egy 26 cm-es, kapcsos tortaformába rendeztem
őket. Még fél órát pihentettem, majd betettem az előmelegített 190
C fokos sütőbe úgy 40 percre.
Köszi Cserke!
- Írta: chilii&csoki
- Hozzászólások: 9 Hozzászólás RSS

1
RESZNYE!