2009-10-31 13:41:24
Canederli - szalonnás gombóc VKF XXIX!
Régóta kiszemeltem már ezt a
receptet az Olasz
Kulináriából, és ha már a gombóc lett az
e havi VKF téma, kézenfekvőnek tűnt
ezt készíteni köretként a
vaddisznópörkölthöz.
A dél-tiroli konyhában a kenyér nemcsak az étkezések kísérője,
fontos levesmártogató, de egy másik specialitásnak is alapvető
hozzávalója: a kenyérmaradékokat és a száraz zsömlét ugyanis nem
dobják ki, ebből készítik a kedvelt gombócokat. A változatosságról
a gombóc tésztájába kerülő különféle adalékok gondoskodnak. Akad
tartalmasabb, például szalonna vagy sajt, és soványabb (de
ugyanolyan tradicionális), mint a hagyma, a paraj vagy a gomba.
Igazi csemege a céklagombóc, amit barna vajjal és reszelt parmezán
sajttal tálalnak.
Hozzávalók:
25 dkg szikkadt
zsemle (vagy fehér kenyér), 3 egész tojás, 250 ml tej, 100 g
füstölt húsos szalonna, 1 fej vöröshagyma, olíva olaj, 1 csokor
petrezselyem zöldje, 6 evőkanál liszt, só, bors, reszelt
szerecsendió, szükség esetén 2-3 evőkanál zsemlemorzsa.
Ügymenet: a zsemléket kis kockákra vágtam és egy
nagy tálba halmoztam. A tojásokat és a tejet egy kézi habverővel
eldolgoztam és a zsemlére öntöttem. 20 percig állni hagytam, közben
néhányszor átkevertem, hogy a folyadék mindenütt átitassa a
zsemlekockákat.
Ez alatt finomra
aprítottam a vöröshagymát és a petrezselymet, a szalonnát pedig kis
kockákra vágtam. Egy kanálnyi olíva olajon megpirítottam a
szalonnát, majd kicsivel később hozzáadtam a vöröshagymát, legvégül
a petrezselymet. Ezt a keveréket a beáztatott zsemléhez adtam,
sóztam, borsoztam, rászórtam a lisztet és a szerecsendiót. Kézzel
alaposan összedolgoztam a masszát. Enyhén sós vizet forraltam.
Vizes kézzel 10 egyforma gombócot formáztam és kb. 10 perc alatt
puhára főztem őket a vízben.
Na az igazsághoz hozzá tartozik, az első gombócon próbafőzést
végeztem, és úgy láttam, hogy nem állt össze tökéletesen. Ekkor
s.o.s. segítséget kértem, és a még itthon tartózkodó tiroli
kihelyezett egység azt tanácsolta, hogy zsemlemorzsát adjak a
masszához. A tanács bevált, a 3 evőkanál morzsától a gombóckáim
tökéletesek lettek.
- Írta: chilii&csoki
- Hozzászólások: 4 Hozzászólás RSS

1
Hát valóban hasonló. Csak te nem egyben és fóliában főzöd, úgy szó se lehetne róla, hogy szétessen!
Biztosan kipróbálom!