Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2006-04-11 09:15:58

Málnaorgia és kakas vörösborban

Először is az Öcsinek lassan lejár a szabija, és megint elhúz időtlen időkre (hogy mások élvezhessék a szakácstudományát), úgyhogy mielőtt ez bekövetkezne még gyorsan kisírtam magamnak egy óriási tál joghurtos málnalevest. Azt kell mondjam, hogy ezt az illatos, krémes, rózsaszín megamálnát, a tetjén fincsi tejszínhab felhővel, szóval ezt minden héten tudnám kanalazni!!! (remélem hamarosan eljön a málnaszezon, mert a fagyasztóban aggasztóan csökkenek a készletek!)



Azért én is jeleskedtem a konyhában, és megfőztem a kakast. Vörösborban. Franciásan. Még sosem próbáltam, de a szakértő zsűri azt állította, hogy finom, meg, hogy ilyennek kell lennie (merthogy a négycsillagos luxushajón is így csinálták a mesterszakik). Több receptet is áttanulmányoztam mielőtt belevágtam a dologba. Abban megegyeztek, hogy venni kell egy kakast :o))) (persze gyanítom, hogy csirkéből se lehet rossz!

Egy kb. 1,5 kg-os kakaskát fel kell aprítani 12 darabra. (az igazi az lett volna, ha egy éjszakára a husit bepácolom a vörösborba, de erre most nem volt érkezésem). Kb. 20 dkg kockára vágott húsos füstöltszalonnát két kanál olívaolaj társaságában néhány percig piritgattam, azután mehetett hozzá a mogyoróhagyma, úgy egy jó maréknyi (sajnos ezt nem sikerült beszereznem, úgyhogy megdézsmáltam anyám dughagyma készleteit).

Tettem bele négy kis sárgarépát meghámozva, de egészben, és egy doboz (25 dkg, de nem konzerv!!!) megtisztított csiperke gombafejet egészben. Ezeket is pirítottam egy kicsit a fazékban, majd az egészet kivettem egy tálba.

Újjabb olaj és vaj került a helyükre, és az előkészített husidarabokat szép aranybarnára sütöttem (csak két részletben fértek be). Kihalásztam a husikat is, és a visszamaradt szafthoz kevertem 3 evőkanál lisztet, kicsit megkavartam és jöhetett az 1 üveg száraz vörösbor (esetemben egy üveg Kékfrankos-Zweigelt Hiltopéktól, a finom bor baráti áron jegyében) és 3-4 dl csirkehús leves (a fagyasztóból és nem kockából!!!). Visszatettem mindent szépen a lábasba, jött hozzá só meg bors, 2-3 babérlevél, friss kakukkfű az alblakból meg egy kis petrezselyem zöld (frissen a kertből). Mintegy 40 perc lassú tűzön való párolás után kész is volt.

Krumplipürével tálaltam.

Tapasztalatok: legközelebb emelni fogom a zöldségek mennyiségét, főleg a gombáét, mert mindenki arra vadászott a lábasban, és tényleg előző este be fogom pácolni a húst a vörösborba a fűszerekkel együtt.

1 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

A blog rövid leírása

Útmutató: a receptek 4 személyre szólnak, ha mégsem, akkor ezt külön jelzem. Nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van, ezt vedd figyelembe!
Levcím: chilii@citromail.hu

Chilii És Csoki

Háztáji


Spájz


Merõkanál


Az én étlapom



http://rss.chilii.blogter.hu/
0Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet