2006-04-11 09:15:58
Málnaorgia és kakas vörösborban
Először is az Öcsinek lassan lejár a szabija, és megint elhúz időtlen időkre (hogy mások élvezhessék a szakácstudományát), úgyhogy mielőtt ez bekövetkezne még gyorsan kisírtam magamnak egy óriási tál joghurtos málnalevest. Azt kell mondjam, hogy ezt az illatos, krémes, rózsaszín megamálnát, a tetjén fincsi tejszínhab felhővel, szóval ezt minden héten tudnám kanalazni!!! (remélem hamarosan eljön a málnaszezon, mert a fagyasztóban aggasztóan csökkenek a készletek!)
Azért én is
jeleskedtem a konyhában, és megfőztem a kakast. Vörösborban.
Franciásan. Még sosem próbáltam, de a szakértő zsűri azt állította,
hogy finom, meg, hogy ilyennek kell lennie (merthogy a
négycsillagos luxushajón is így csinálták a mesterszakik). Több
receptet is áttanulmányoztam mielőtt belevágtam a dologba. Abban
megegyeztek, hogy venni kell egy kakast :o))) (persze gyanítom,
hogy csirkéből se lehet rossz!
Egy kb. 1,5 kg-os kakaskát fel kell aprítani 12 darabra. (az igazi
az lett volna, ha egy éjszakára a husit bepácolom a vörösborba, de
erre most nem volt érkezésem). Kb. 20 dkg kockára vágott húsos
füstöltszalonnát két kanál olívaolaj társaságában néhány percig
piritgattam, azután mehetett hozzá a mogyoróhagyma, úgy egy jó
maréknyi (sajnos ezt nem sikerült beszereznem, úgyhogy
megdézsmáltam anyám dughagyma készleteit).
Tettem bele négy kis sárgarépát meghámozva, de egészben, és egy
doboz (25 dkg, de nem konzerv!!!) megtisztított csiperke gombafejet
egészben. Ezeket is pirítottam egy kicsit a fazékban, majd az
egészet kivettem egy tálba.
Újjabb olaj és vaj került a helyükre, és az előkészített
husidarabokat szép aranybarnára sütöttem (csak két részletben
fértek be). Kihalásztam a husikat is, és a visszamaradt szafthoz
kevertem 3 evőkanál lisztet, kicsit megkavartam és jöhetett az 1
üveg száraz vörösbor (esetemben egy üveg Kékfrankos-Zweigelt
Hiltopéktól, a finom bor baráti áron jegyében) és 3-4 dl csirkehús
leves (a fagyasztóból és nem kockából!!!). Visszatettem mindent
szépen a lábasba, jött hozzá só meg bors, 2-3 babérlevél, friss
kakukkfű az alblakból meg egy kis petrezselyem zöld (frissen a
kertből). Mintegy 40 perc lassú tűzön való párolás után kész is
volt.
Krumplipürével tálaltam.
Tapasztalatok: legközelebb emelni fogom a zöldségek mennyiségét,
főleg a gombáét, mert mindenki arra vadászott a lábasban, és
tényleg előző este be fogom pácolni a húst a vörösborba a
fűszerekkel együtt.
- Írta: chilii&csoki
- Hozzászólások: 1 Hozzászólás RSS