2009-09-23 21:14:54
Challah
Ma igen eredményes napom
volt, rengeteg apró-cseprő dolgot sikerült elintéznem, amiket már
régóta görgettem magam előtt, úgyhogy ez a bejegyzés a meggy a
habon. Holnaptól úgy is két hét diéta következik, nem nagyon lesz
mit posztolni.
Az a néhény tucat olvasóm (akiknek kitartását ezúton is hálásan
köszönöm) aki még itt maradt, már tudhatja, hogy nagyon szeretek
kelt tésztákkal bíbelődni. Szívesen fonom,
tekerem, csűröm-csavarom
őket, ez az igazán nekem való sportág. Nem csoda hát, hogy amikor
Eszternél
megláttam ezt a kerek
fonási technikát, azonnal bizseregni kezdtek az
újjaim.
A tésztához
azonban nem Eszter receptjét használtam, hanem a
kenyérsütős könyvemben található challah
receptet választottam. Régóta szerettem volna már kipróbálni ezt az
előtésztás receptet, így összekötöttem a kellemeset a hasznossal.
Ez a tészta valószínűleg lágyabb, mint az Eszteré, előre nem is
jött így ki a forma, de ez a második egész formás lett. Azért van
még mit gyakorolnom, de a kalács olyan finom lett (ezért is készült
egymás után kétszer is), hogy ezt a gyarkorlást senki sem bánja. Az
ízét a hosszú, 8-10 órás kelesztési időnek köszönheti.
Hozzávalók az előző esti programhoz: 200 ml
víz, 225 g liszt, 15 ml cukor, 5 ml só, 7,5 ml szárított
élesztő.
Ügymenet előző este: a hozzávalókat a
megadott sorrendben tettem be a kenyérsütőbe, majd
bekapcsoltam a csak dagasztás programot. A program lejárta után
kikapcsoltam a gépet, és a tésztát benne hagytam lezárt gépben
reggelig.
Hozzávalók a reggeli programhoz: 2 egész
tojás, 225 g liszt (nekem még kellett bele kb. 2 evőkanálnyi) 15 ml
cukor, 5 ml só, 50 g olvasztott vaj. A tetejére egy tojássárgája
kikeverve 1 evőkanál vízzel, mák)
Ügymenet: a gépben lévő kovászhoz adagoltam a
további hozzávalókat, majd elindítottam a dagasztás + kelesztés
programot. Ez az én gépemen 1,5 óra. A megkelt tésztát alaposan
lisztezett deszkára borítottam, kicsit átdolgoztam, majd Eszter
fotói alapján formáztam. Letakarva, huzat mentes helyen hagytam
ismét megkelni, ez olyan kb. 30 perc volt, majd lekentem a
tojással, megszórtam mákkal és a 190 C fokra előmelegített sütőbe
toltam 45 percre.
- Írta: chilii&csoki
- Hozzászólások: 21 Hozzászólás RSS
1
jaj de guszta!!!
Éhes vagyok!!!
Ne is mondd,hogy foszlós lett,mert nem akarom még hallani sem!:)