Majdnem elfelejtettem ezt a mogyorós tekercset. Na jó csigát. Egy csiga recept mindig jól jön nem? És ez még fahéjas is! Volt. Két hete. Mivel már bőven benne vagyunk sajnos a fűtési szezonban, a cserépkályha teteje ideális hely a kelesztéshez.
Hozzávalók a tésztához: 600 g liszt, 1 csomag szárított élesztő (7 g), 300 ml tej, 1 evőkanál nádcukor, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál vaj, csipet só.
Hozzávalók a töltelékhez: 100 g vaj, 80 g nádcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 100 g mogyoró. A sütéshez: 200 ml tej, 2 evőkanál vaníliás cukor.
Ügymenet: A tészta hozzávalóit dagasztógép táljába mértem, majd elindítottam a gépet. Kb. 7-8 perc alatt a tészta sima és rugalmas lesz, elválik az edény falától. Fóliával letakarva langyos helyen hagytam duplájára kelni a tésztát.
Amíg a tészta pihent, addig a mogyorót egy száraz serpenyőben enyhén megpirítottam, majd a héját egy konyharuha segítségével ledörzsöltem. A késes aprítóba téve durvára vágtam, majd összekevertem a fahéjjal. A vajat kivettem a hűtőből, hogy puha, kenhető legyen. A 26 cm-es kapcsos formát kikentem, kiliszteztem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, kicsit megdolgoztam, majd téglalappá nyújtottam. Rákentem a puha vajat, megszórtam a fahéjas mogyoróval és a cukorral, majd a hosszabb oldala mentén feltekertem. 12 nagyjából egyforma szeletre vágtam, majd az előkészített formába rakosgattam a csigáimat. Megint letakartam, és még fél órát pihentettem, hogy ismét megkeljen. Közben előmelegítettem a sütőt 180 C fokra. Összesen 45 percig sütöttem, 35 perc elteltével óvatosan kivettem és meglocsoltam a vaníliás tejjel, majd visszatettem még 10 percre.