Hétvégén a köz felkiáltott, hogy már három hete nincs egy rendes süti (ezek szerint a múltheti vajaskeksz ismétlés nem volt rendes süti), és kéne már valami csokis.
Annak idején amikor először láttam a Spektrum tévében ezt a kócos, laza, angol srácot, még semmit sem tudtam róla. A nélkül varázsolt el a stílusa, hogy bármit tudtam volna „média sztárszakács" mivoltáról. Hiába főzött sok olyan ételt is, amit én nem szeretek, mégis hétről hétre ott találtam magam a képernyő előtt és figyeltem miképp kever, kavar és szánkázik a csigalépcső korlátján. Aztán hozzánk is begyűrűztek a hírek, magyarul is megjelentek a könyvei, és az első sorozatok dvd-n is feltűntek a boltok polcain. Az egyik ilyen dvd-n található egy epizód, amelyben az akkor még „pucér szakács" a barátnőjét igyekszik kiengesztelni egy pazar vacsorával, többek között egy csokitortával. Azóta meglehetősen sok víz lefolyt már a Temzén - Jamie feleségül vette kedvesét.......- így biztosra vehető, hogy a torta anno jól sikerült.
Csakhogy akkoriban Jamie még tényleg nagyon laza volt és a torta alapjához szükséges omlós tésztát fagyasztva vette. Kijegyzeteltem hát a töltelék hozzávalóit a dvd-ről, majd a tészta ügyében kénytelen voltam a Möszjőhöz fordulni.
Pierre Herméről azóta tudok, amióta gasztroblogokat olvasok. Igen kellemes meglepetés volt amikor megláttam, hogy két fejezetet is jegyez a Szakácsok könyvében. Mindkettő nagyon tetszetős, több mindent ki is próbáltam már, főleg a fagyikat és mondhatom, nem csalódtam! Így esett a választásom az ő pate sucrée receptjére.
Hozzávalók a tésztához (pate sucrée): 500 g finomliszt, 4 csipet só, 300 g darabokra vágott, szobahőmérsékletű vaj, fél vaníliarúd belseje, 190 g porcukor, 60 g őrölt mandula, 2 tojás. (FIGYELEM! Ez a mennyiség 3 adag!!!)
Hozzávalók a csokoládés töltelékhez: 140 g vaj, 150 g étcsokoládé (70%-os!), 8 csapott evőkanál kakaó, 1 nagy csipet só, 4 tojás, 200 g kristálycukor, 3 evőkanál tejföl, 3 evőkanál méz.
Kivajaztam a gyümölcstorta formát (sajnos nincs olyan helyes tortakarikám, mint a Möszjönek). Lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát és kibéleltem vele formát. Megszúrkáltam villával, sütőpapírt helyeztem rá és rászórtam néhány szem babot, hogy az elősütés ideje alatt nem púposodjon fel (ezt hívják vakon sütésnek). Betoltam az előmelegített (200 C) sütőbe kb. 15 percre. Addig előkészítettem a tölteléket.
A csokoládés krémhez gőz fölött összemelegítettem a csokoládét, a vajat, a kakaót és a sót. Amíg ezek olvadoztak, addig egy másik tálban kissé felvertem a tojásokat a cukorral, a tejföllel és a mézzel. Amikor a csoki teljesen felolvadt, hozzáadtam a tojásos masszához, és jól eldolgoztam. Beleöntöttem a tortaformába és betoltam a sütőbe (170 C) 40 percre.
És ha már Möszjő, akkor gyorsan kipróbáltam a Millie által közkinccsé tett Pierre Hermé keksz receptet is.
Nekem nagyon ízlett, bár azt hiszem, az intenzívebb kakós íz érdekében legközelebb több kakaót fogok használni.