Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Miszter és Möszjő avagy a nagyon csokis torta

Miszter és Möszjő avagy a nagyon csokis torta

›
Miszter és Möszjő avagy a nagyon csokis torta

2008/7/13 : chilii Szólj hozzá!

Hétvégén a köz felkiáltott, hogy már három hete nincs egy rendes süti (ezek szerint a múltheti vajaskeksz ismétlés nem volt rendes süti), és kéne már valami csokis.

Annak idején amikor először láttam a Spektrum tévében ezt a kócos, laza, angol srácot, még semmit sem tudtam róla. A nélkül varázsolt el a stílusa, hogy bármit tudtam volna „média sztárszakács" mivoltáról. Hiába főzött sok olyan ételt is, amit én nem szeretek, mégis hétről hétre ott találtam magam a képernyő előtt és figyeltem miképp kever, kavar és szánkázik a csigalépcső korlátján. Aztán hozzánk is begyűrűztek a hírek, magyarul is megjelentek a könyvei, és az első sorozatok dvd-n is feltűntek a boltok polcain. Az egyik ilyen dvd-n található egy epizód, amelyben az akkor még „pucér szakács" a barátnőjét igyekszik kiengesztelni egy pazar vacsorával, többek között egy csokitortával. Azóta meglehetősen sok víz lefolyt már a Temzén - Jamie feleségül vette kedvesét.......- így biztosra vehető, hogy a torta anno jól sikerült.

Csakhogy akkoriban Jamie még tényleg nagyon laza volt és a torta alapjához szükséges omlós tésztát fagyasztva vette. Kijegyzeteltem hát a töltelék hozzávalóit a dvd-ről, majd a tészta ügyében kénytelen voltam a Möszjőhöz fordulni.


Pierre Herméről azóta tudok, amióta gasztroblogokat olvasok. Igen kellemes meglepetés volt amikor megláttam, hogy két fejezetet is jegyez a Szakácsok könyvében. Mindkettő nagyon tetszetős, több mindent ki is próbáltam már, főleg a fagyikat és mondhatom, nem csalódtam! Így esett a választásom az ő pate sucrée receptjére.

jamie_torta.jpg

Hozzávalók a tésztához (pate sucrée): 500 g finomliszt, 4 csipet só, 300 g darabokra vágott, szobahőmérsékletű vaj, fél vaníliarúd belseje, 190 g porcukor, 60 g őrölt mandula, 2 tojás. (FIGYELEM! Ez a mennyiség 3 adag!!!)

Hozzávalók a csokoládés töltelékhez:
140 g vaj, 150 g étcsokoládé (70%-os!), 8 csapott evőkanál kakaó, 1 nagy csipet só, 4 tojás, 200 g kristálycukor, 3 evőkanál tejföl, 3 evőkanál méz.

A könyvben a Möszjő a tészta mind a kézi, mind a gépi elkészítését ismerteti. Nos én nem vagyok a magam ellensége, így a gépi módszert választottam. Tekintettel a kánikulára és a vajas tészták olvadékonyságára, ezt nem is bántam meg. A vajat beletettem a gép keverőtáljába és addig kevertem amíg puha és krémes állagú nem lett. Ekkor beleszitáltam a porcukrot, hozzáadtam a mandulát, sót, vaníliát, tojásokat, végül beleszitáltam a lisztet is. Lassú fokozaton addig kevertem, amíg elkezdett összeállni, majd az egészet a gyúrótáblára öntöttem és pár gyors mozdulattal hengerré formáltam. A tésztát három részre osztottam és külön-külön folpackba csomagoltam őket. Kettő ment a fagyra, egy pedig a sima hűtőbe 4 órára.

Kivajaztam a gyümölcstorta formát (sajnos nincs olyan helyes tortakarikám, mint a Möszjönek). Lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát és kibéleltem vele formát. Megszúrkáltam villával, sütőpapírt helyeztem rá és rászórtam néhány szem babot, hogy az elősütés ideje alatt nem púposodjon fel (ezt hívják vakon sütésnek). Betoltam az előmelegített (200 C) sütőbe kb. 15 percre. Addig előkészítettem a tölteléket.


 
A csokoládés krémhez gőz fölött összemelegítettem a csokoládét, a vajat, a kakaót és a sót. Amíg ezek olvadoztak, addig egy másik tálban kissé felvertem a tojásokat a cukorral, a tejföllel és a mézzel. Amikor a csoki teljesen felolvadt, hozzáadtam a tojásos masszához, és jól eldolgoztam. Beleöntöttem a tortaformába és betoltam a sütőbe (170 C) 40 percre.

És ha már Möszjő, akkor gyorsan kipróbáltam a Millie által közkinccsé tett Pierre Hermé keksz receptet is.

moszjo_keksz.jpg



Nekem nagyon ízlett, bár azt hiszem, az intenzívebb kakós íz érdekében legközelebb több kakaót fogok használni.


Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Cukkínis sütemény Cukkínis sütemény
  • Babsaláta szárzellerrel Babsaláta szárzellerrel
  • Sertésszűz nyárson Sertésszűz nyárson
  • Civet de senglar - Vaddisznóragu Civet de senglar - Vaddisznóragu
  • Sárgarépa krémleves fokhagymás krutonnal Sárgarépa krémleves fokhagymás krutonnal

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr893424385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard