Pesztós babka

Pesztós babka

Pesztós babka

Amíg csak a csokis cukorszirupos babkák jöttek szembe, legyintettem, azoknak hősként álltam ellen! Szirup ide be nem teszi a lábasát! Aztán megláttam egy mákos, sziruptalan változatot, épp akkor, amikor bent volt egy adag tészta a gépben. Mire megkelt, már a mák is le volt darálva. Annak azonban a tésztája nem volt jó választás, bár ettől még elfogyott. Ezek után viszont elszabadultak a dolgok, mert megláttam egy pesztós babkát. Ennek már a fele se térfa, és már mentek is a hozzávalók a kenyérsütő gép dagasztás-kelesztés programjára. Nemrég vettem egy üveg tökmagkrémet, úgyhogy az első sós verzió tökmagos lett. Megjegyzendő, hogy legközelebb a Furmint szakácskönyvben lévő tökmagkrémet csináljam meg hozzá sk.

És ma újra nekiláttam, kicsit csiszoltam a tészta recepten, mert elsőre kicsit lágy lett. Gondolkodtam medvehagyma pesztós változaton, de mielőtt lelegeltem volna a kertet, eszembe jutott, hogy van a hűtőben maradék rukkola, úgyhogy ma rukkola pesztótval készült. A tészta azt hiszem elérte azt a szintet, hogy már publikálható. Jövő héten jöhet a medvehagymás verzió.

babka_blog.JPG

Hozzávalók a tésztához: 300 g fehér liszt, 200 g teljes kiőrlésű liszt, 100 g rozsliszt, 1 tk só, 200 ml tej, 1 ek barnacukor (ennyitől nem lesz édes, megeszi az élesztő), 2 ek sikér, 3 ek szőlőmagolaj,  175 g joghurt, 2 kis tojás, 2 tk szárított élesztő.

Ügymenet: minden hozzávalót betettem a kenyérsütő gép dagasztás-kelesztés programjára. Ez nálam 1 óra 50 perc. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, és kicsit átdolgoztam. Két cipót formáztam, és hagytam őket 10 percig pihenni. Ezután kinyújtottam az elsőt, rákentem a fele pesztót, majd szorosan felcsavartam. A tésztahengert hosszában éles késsel kettévágtam, és a két felet összefontam, ügyleve hogy a vágott rész legyen felül. A másik cipóval ugyanígy jártam el.

Sütőpapírral bélelt sütőlapon hagytam fél órát újra kelni a babkákat, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütöttem.

Rukkola pesztó: ez szemmértékre készült, a zacskóban kb. 65 g rukkola volt, ehhez adtam egy nagy gerezd fokhagymát, némi parmezánt és olívaolajat.

süti beállítások módosítása