Cseh fánk - Talkedli

Cseh fánk - Talkedli

Cseh fánk - Talkedli

Bár a farsangnak már hivatalosan vége, és elvben már javában dúl a böjt, azért szerintem februárban még abszolút aktuális édesség a fánk. Ráadásul ez a fánk nem bő olajban sütkérezik, mindössze egy-egy csepp zsiradék szükségeltetik a sütéshez.

No meg egy tükörtojássütő serpenyő! Ez egy olyan serpli, amiben több mélyedés találtatik, és ezekbe a mélyedésekbe kell evőkanállal adagolni a masszát. Biztosan létezik ebből a serpenyőből szép és drága variáció is, de tekintve, hogy ez is olyan spéci eszköz, amit évente csak egy-két alkalommal ások elő a szekrény mélyéről, nem tartom szükségesnek, hogy az én kis eredeti csehszlovák, húsz koronás serplimet csili-vili flancos edényzetre cseréljem! Ez a kis edényke egyébként a szocilista ipari formatervezés gyöngyszeme! Alumínium serpenyő alumínium nyéllel! Edényfogó kesztyű használata kötelező!

Kep_060.jpg

Hozzávalók: 40 dkg liszt, ½ liter tej, 2 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 2 tojás, olaj a sütéshez, baracklekvár a tálaláshoz.

Ügymenet: a lisztet egy tálba szitáltam, a közepébe mélyedést fúrtam, belemorzsoltam az élesztőt, ráhintettem egy kanál cukrot, és ráöntöttem 2 dl langyos tejet. Letakarva langyos helyen pihentettem, amíg az élesztő kicsit felfutott.

Hozzáadtam a maradék cukrot, tejet, a tojások sárgáját és egy csipet sót. Géppel alaposan kidolgoztam a tésztát. Igazából nem is a dagasztó lapáttal dolgoztam, mert ez olyan kicsit sűrűbb palacsinta tészta állagú lesz.

A tálat letakarva langyos helyen ¾ órán át pihentettem, majd hozzá kevertem a tojásfehérjék felvert habját. Még egy kicsit pihentettem, majd jött a serpli.
 
Felforrósítottam a serpenyőt, a mélyedésekbe egy-egy csepp olajat öntöttem. A tésztát evőkanállal a mélyedésekbe adagoltam, majd kis lángon egy-két percig sütöttem az egyik oldalukat, aztán húsvillával átfordítottam őket és a másik oldalukat is megsütöttem. Kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztva tálaltam.


Recept: Horváth Ilona klasszikus

süti beállítások módosítása