Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Pékségünk ajánlja: chelsea-i zsemle, korianderes briós

Pékségünk ajánlja: chelsea-i zsemle, korianderes briós

›
Pékségünk ajánlja: chelsea-i zsemle, korianderes briós

2006/5/08 : chilii Szólj hozzá!

csigák és briósok 

Figyelemmel a hétvége májusinak nem igazán nevezhető időjárására, a kelt tészta készítésére szövögetett terveim megfúródni látszottak. De engem nem könnyű eltántorítani!!! Szerencsére van nekünk egy helyes cserépkályhánk a ház közepén, aminek a tetején szépen lehet keleszteni. Némi kerti hulladék (a metszés mellékterméke) segítségével kissé belangyítottuk a "cserepeket", épp csak annyira, hogy szépen megkeljen a tészta.

Már említettem egyik kis kedvencemet, a Fűszerenciklopédiát, most is ebből ügyködtem.

Nagy kedvencnek számít nálunk a Chelsea-i zsemle, ami tulajdonképp csiga, fűszerekkel és aszalt gyümölcsökkel:

Tészta: 225 g kenyérliszt, 2 tk szárított élesztő, 1 tk porcukor, 1/2 tk só, 25 g puha vaj, 120 ml langyos tej, 1 felvert tojás.

Valamennyi hozzávalót bedobáltam a robotgép táljába (előszöt a lisztbe jól belekeverem az élesztőport, utánna a többi cuccost) és kb 6-7 perc alatt a masina előállítja a tökéletes tésztát. :o)) Ha szépen összeállt, sima és fényes a felülete akkor kész is van. Egy pillanatra kiemeltem a tálból, egy csöpp olajat lötyintettem a tál aljába, visszatettem a tésztagolyócskát, körbeforgattam a tálban, hogy mindenhol érje az olaj, letakrtam és kb. 1 órát hagytam kelni (a kályha tetején). Amíg a tészta nődögélt, addig összekészítettem a tölteléknek valókat.

Töltelék: 50 g puha vaj, 50 g barnacukor, 115 g vegyes aszalt gyümölcs, 1 tk őrölt fahéj, 1/2 tk őrölt szerecsendió, 1/2 tk őrölt szegfűszeg.

Az aszalt gyümiket szükség szerint apróra vágtam (szilvát, sárgabarackot, körtér, de került még bele mazsola és áfonya is), összekevertem egy tálban a cukorral és a fűszerekkel.

Ez a tészta egy kicsit lágy, és hát őszintén szólva nem egy leányálom a kinyújtás meg a tekercselés, mivel egy csomó liszt kellene alá, és még így is leragadhat. Épp ezért kifejlesztettem egy módszert, amivel mindez elkerülhető (persze lehet, hogy nem én fedeztem fel a spanyolviaszt). A deszkára ráterítek egy jó nagy darab folpack fóliát, és vékonyan beolajozom. A közepére potyantom a tészát és kézzel kb. 25x35 cm-es lappá alakítom. Ezután szépen megszórom a cukros-gyümis keverékkel, ráforgácsolom a vajat és a folpack segítségével a hosszú oldal mentén feltekerem. Az így kapott tekercset 9 részre vágom éles késsel, és egy kis méretű (20cm-es) kivajazott, lisztezett tepsire rakom őket vágott felükkel. Még kb. 25-30 perc pihi, hogy másodszor is megkeljen, és mehet a jó meleg sütőbe. 190C-35perc. Már sülés közben is mesés illatok szállnak!

Van ebben a könyvben még egy reci, ami most debütált, és nekem nagyon ízlett: narancsos korianderes briós. Elsőre furi volt, már kerülgettem egy ideje, mert hát őszintén szólva a koriandert eddig csak a savanyúság fűszerként ismertem-használtam. Most vettem egy nagy levegő, és hajrá, egyszer élünk!

Narancsos korianderes briós: 225 g kenyérliszt, 2 tk szárított élesztő, 1/2 tk só, 1 ek porcukor, 2 tk durvára őrölt koriandermag, 1 narancs reszelt héja, 2 felvert tojás, 50 g olvasztott vaj, 2 evőkanál kézmeleg víz.

Itt is a lisztben elkevertem az élesztőt, azután jöhet bele a többi hozzávaló. Zöld gomb, 6-7 perc, kész. Kelesztés, mint fent. A recept szerint kis briós formákban kellene megsütni, de nekem olyan nincs, így a kisegítő lehetőség mellett döntöttem. Muffin forma. Kivajaz, kilisztez. A megkelt tésztát kicsit átdolgoztam, majd 12 részre osztottam. Miden darabból lecsíptem egy mogyorónyit. Mind a két darabból golyócskát formáztam. A nagyobb gömböt bepottyantottam a formába, egy fakanál végével egy kis mélyedést nyomtam bele, és ráültettem a kis gömböcöt, 12x. Szintén szükséges a második kelesztés (kb. 20-25 perc). Előmelegített sütő 180C fok 15-20 perc.

Nagyon fincsi, tényleg jó benne a koriander meg a narancshéj. Melegen, vajjal és narancslekvárral ettem (elég jelentős mennyiséget pusztítottam el belőle még azon frissiben).

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Pizzoccheri alla valtellinese Pizzoccheri alla valtellinese
  • Vészhelyzeti banánkenyér Vészhelyzeti banánkenyér
  • Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul
  • Csicseriborsó kolbásszal Csicseriborsó kolbásszal
  • Babsaláta szárzellerrel Babsaláta szárzellerrel

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr553424559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard