Figyelemmel a hétvége májusinak nem igazán nevezhető időjárására, a kelt tészta készítésére szövögetett terveim megfúródni látszottak. De engem nem könnyű eltántorítani!!! Szerencsére van nekünk egy helyes cserépkályhánk a ház közepén, aminek a tetején szépen lehet keleszteni. Némi kerti hulladék (a metszés mellékterméke) segítségével kissé belangyítottuk a "cserepeket", épp csak annyira, hogy szépen megkeljen a tészta.
Már említettem egyik kis kedvencemet, a Fűszerenciklopédiát, most is ebből ügyködtem.
Nagy kedvencnek számít nálunk a Chelsea-i zsemle, ami tulajdonképp csiga, fűszerekkel és aszalt gyümölcsökkel:
Tészta: 225 g kenyérliszt, 2 tk szárított élesztő, 1 tk porcukor, 1/2 tk só, 25 g puha vaj, 120 ml langyos tej, 1 felvert tojás.
Valamennyi hozzávalót bedobáltam a robotgép táljába (előszöt a lisztbe jól belekeverem az élesztőport, utánna a többi cuccost) és kb 6-7 perc alatt a masina előállítja a tökéletes tésztát. :o)) Ha szépen összeállt, sima és fényes a felülete akkor kész is van. Egy pillanatra kiemeltem a tálból, egy csöpp olajat lötyintettem a tál aljába, visszatettem a tésztagolyócskát, körbeforgattam a tálban, hogy mindenhol érje az olaj, letakrtam és kb. 1 órát hagytam kelni (a kályha tetején). Amíg a tészta nődögélt, addig összekészítettem a tölteléknek valókat.
Töltelék: 50 g puha vaj, 50 g barnacukor, 115 g vegyes aszalt gyümölcs, 1 tk őrölt fahéj, 1/2 tk őrölt szerecsendió, 1/2 tk őrölt szegfűszeg.
Az aszalt gyümiket szükség szerint apróra vágtam (szilvát, sárgabarackot, körtér, de került még bele mazsola és áfonya is), összekevertem egy tálban a cukorral és a fűszerekkel.
Ez a tészta egy kicsit lágy, és hát őszintén szólva nem egy leányálom a kinyújtás meg a tekercselés, mivel egy csomó liszt kellene alá, és még így is leragadhat. Épp ezért kifejlesztettem egy módszert, amivel mindez elkerülhető (persze lehet, hogy nem én fedeztem fel a spanyolviaszt). A deszkára ráterítek egy jó nagy darab folpack fóliát, és vékonyan beolajozom. A közepére potyantom a tészát és kézzel kb. 25x35 cm-es lappá alakítom. Ezután szépen megszórom a cukros-gyümis keverékkel, ráforgácsolom a vajat és a folpack segítségével a hosszú oldal mentén feltekerem. Az így kapott tekercset 9 részre vágom éles késsel, és egy kis méretű (20cm-es) kivajazott, lisztezett tepsire rakom őket vágott felükkel. Még kb. 25-30 perc pihi, hogy másodszor is megkeljen, és mehet a jó meleg sütőbe. 190C-35perc. Már sülés közben is mesés illatok szállnak!
Van ebben a könyvben még egy reci, ami most debütált, és nekem nagyon ízlett: narancsos korianderes briós. Elsőre furi volt, már kerülgettem egy ideje, mert hát őszintén szólva a koriandert eddig csak a savanyúság fűszerként ismertem-használtam. Most vettem egy nagy levegő, és hajrá, egyszer élünk!
Narancsos korianderes briós: 225 g kenyérliszt, 2 tk szárított élesztő, 1/2 tk só, 1 ek porcukor, 2 tk durvára őrölt koriandermag, 1 narancs reszelt héja, 2 felvert tojás, 50 g olvasztott vaj, 2 evőkanál kézmeleg víz.
Itt is a lisztben elkevertem az élesztőt, azután jöhet bele a többi hozzávaló. Zöld gomb, 6-7 perc, kész. Kelesztés, mint fent. A recept szerint kis briós formákban kellene megsütni, de nekem olyan nincs, így a kisegítő lehetőség mellett döntöttem. Muffin forma. Kivajaz, kilisztez. A megkelt tésztát kicsit átdolgoztam, majd 12 részre osztottam. Miden darabból lecsíptem egy mogyorónyit. Mind a két darabból golyócskát formáztam. A nagyobb gömböt bepottyantottam a formába, egy fakanál végével egy kis mélyedést nyomtam bele, és ráültettem a kis gömböcöt, 12x. Szintén szükséges a második kelesztés (kb. 20-25 perc). Előmelegített sütő 180C fok 15-20 perc.
Nagyon fincsi, tényleg jó benne a koriander meg a narancshéj. Melegen, vajjal és narancslekvárral ettem (elég jelentős mennyiséget pusztítottam el belőle még azon frissiben).
Pékségünk ajánlja: chelsea-i zsemle, korianderes briós
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr573424559
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.