És én még aggódtam, hogy mindenki elment nyaralni, én meg itt maradok egyedül, árván, és nem is lesz mit összesítenem! Ehhez képest alig győztem végigolvasni a beérkezett pályaműveket! Ahogy számolgatom, 42-en küldtétek el írásaitokat, volt aki csak beszámolót küldött, volt azonban olyan is, aki mindjárt két cikket is beküldött. Próbáltam valamiféle "vezérfonal" mentén csoportosítani a recepteket, több-kevesebb sikerrel!
Először is jöjjön a hazai pálya! Talán nem is meglepő, hogy ebben a kategóriában érkezett a legtöbb írás! Hiába mindenütt jó, de legjobb otthon! :)
Lorien ugyan épp a forduló napján tölti jól megérdemelt szabadságát, de jó előre dolgozott, és a blog.hu "kényelmi szolgáltatását" igénybe véve, időzítette a megjelenést. Ő az Őrséget részesíti előnyben, ahová 15 éve váltakozó rendszerességgel tér vissza. Finom menüt állított össze őrségi ételekből, a dödöllével tálalt vasi pecsenye receptjét pedig meg is osztja velünk.
Titkon reméltem, hogy Fűszeres Eszter mindenféle közelkeleti finomsággal lep majd meg, de Ő szintén az Őrségben járt, ahol is az Őrségi Inyes Manufaktúra sajtjaival ismerkedett meg. Sajtos körtéjét egy nagyon extravagáns krumplipürével tálta!
Cserke szintén az Őrségben járt (ez valami járvány lehet :), és Ő is dödöllét készített. Vagy majdnem dödöllét. Úgy látszik ezt a dödöllés dolgot nekem is kell próbálnom, sőt olyan kedvet csináltatok hozzá, hogy talán az Őrségbe is ellátogatok (csak ne lenne olyan messze)
Pamináék 11 hónapos "töpörödött törpördögükkel" nem terveztek idén nyárra messzi kalandokat, de szerencsére itthon is lehet jókat enni. Úti beszámolója számtalan finomabbnál finomabb receptet tartalmaz az óvári sertésbordától a cukkínis lecsóig!
Végre valahára sikerült Gasztronautát is rávenni, hogy írjon valamit a VKF-re. Be is csomagolta szépen az ő diszkoszát, és elindult a naplementébe kedvesével egy romantikus nyári vacsorára. Erről az jutott az eszembe, hogy egyszer régen volt nekünk egy ilyen diszkoszunk, de nem tudom megvan-e még! Ennek utánna kell néznem.
BeckZsu szintén híve az itthoni nyaralásnak és a szabadtűznek. Neki is van spéci eszköze, Ők tárcsán sütik a finomabbnál finomabb falatokat. El is árulhatná nekem, hogy hol tett szert erre a remek eszközre!!!
Kicsi Vú szerint "a legmélyebb benyomást sokszor a legegyszerűbb ételek teszik, mert akkor, ott, az adott körülmények között valamitől felejthetetlenné válnak". Erre az alkalomra Szeremley Huba pincészetében kóstolt kecskesajtos uborkasalátát rekonstruálta. (a szemelt rizlinget én is szeretem!)
Moes pályaműve különösen kedves nekem. A Smarnit (császármorzsát) én is a balton mellett kóstoltam először gyermek koromban. Nekem a nagynéném készítette, azután otthon soha sem sikerült elmagyaráznom, hogy mit volt az. Ez az hamisítatlan sváb recept pont olyan!
"Nekem a Balaton a rivéra" énekelhetné Ildinkó is, aki szintén egy balatoni ízemlékkel jelentkezett. Egy, már megszünt étteremnek állít emléket ezzel a finom retro palacsintával, ami feltétlenül kipróbálandó!
A balaton és a palacsinta jó néhányunk felejthetetlen emléke lehet, mert t3v szintén hasonló témában nevezett! Ő fagyit töltött a palacsintába, és még egy egészséges konyha-trükköt is megsztott velünk. Sajnos a fényképezőgép nélküle ment nyaralni!
Nemisbéka haza jár nyaralni, de legalábbis Budapesten töltött egyegész nyarat. Ennek emlékeként injektálja azóta is buzgón a sárgadinnyét - rummal. Javaslata szerint kutassuk fel egészségügyis ismerőseinket fecskenőért, és tálaljuk a művet Cserke féle vanília pudinggal.
Vimizo ugyan nem nyaralt még az idén, de amíg családja nagyobbik része Hévizen pihent, Ő legkisebb csemetéjével tett barangolást a gasztronómia útvesztőjében, hogy azután rátaláljon a saját receptjére :). Mézes-mustáros csirkemelle nagy kedvenc családi körben.
A hazai ízek után érkezzenek az olasz konyha remekei, mint a "második legnépszerűbb szekció":
Dolce Vita természetesen most is olaszos hangulatban volt, és nem csak kagylóleves receptjét osztja meg velünk, hanem remek tippel is szolgál a tengeri herkentyűk rajongóinak a beszerzést illetően.
Mamma a Dolomitokban túrázott, (amiért irígylem is rendesen :) és onnan hozott nekünk egy különleges risotto receptet. Járt olyan étteremben is, amely már 50 éve kényezteti vendégeit. Őszintén! Melyik hazai intézmény mondhatja ezt el magáról??? Egyébként Mamma is valami hasonlót állapított meg a népek konyháinak keveredéséről mint jómagam. "A népek összemosódásával a konyháik is elkezdtek egybeolvadni, ami egy hihetetlen izgalmas, érdekes kevercset eredményez."
Zselyke Római Vakációjának emlékére született ételsort kínál, közte az étvágygerjesztő Mozarella saláta paradicsommal, rukklával és pármai sonkával című kompozíció receptjével.
Csakapufinék úgy látszik folyton nyaralnak, de a mostani vkf-re szerencsére nevezett, egy nem is akármilyen sütivel. Sienában kóstolta ezt a finomságot, és csak erős idegzetűeknek ajánlja! (Innen is üzenem, hogy egyébként én is Bergman cukrászda függő vagyok! :)
Morzsókáék tavalyi tökéletes nászútjukon Olaszországba látogattak. Itt hódolhatott másik szenvedélyének a Tramezzini szendvicsnek, amit csakis rukkolával tud elképzelni. Sőt. Morzsókának a Rukkola a nyaralás íze!
Végre Házitündér is összekapta blogját, és erre a fordulóra már benevezett! Idén Máltára vezérelte iránytűje, ami nem kifejezetten Olaszország, de ahogy írja: "A Máltai konyha egyébként jócskán kölcsönöz a szomszédos olaszoktól, ráadásul ez a partszakasz a legészakibb csücske a szigetcsoportnak, úgyhogy a "nagy tengeri köd" mögött maga Szicília rejtőzik." Igazán elismerésre méltó, hogy recept nélkül, emlékezetből rekonstruálta a Melanzane alla parmigiana receptjét.
Sokan emlegettétek a horvát tengerpartot, de recept viszonylag kevés érkezett.
Gabojsza redszeres vedég a horvát Adrián, ahol olyan különlegességekkel ismerekedik, mint a házi zsályaszörp, házi olíva olaj. Pályaműve a citromos rozmaringos csirke - fetás paradicsomsalátával faszénen készült. Megkérdezhetem, hogy mi az a "musdéj"?
Kisvirág olyannyira lelkesedett a feladatért, hogy már július közepén elkészítette pályamunkáját. Lévén, hogy két nyaralásából is merít, kicsit nehéz volt besorolnom, mindenesetre készített egy svájci sajtfelfújtat, és hozzá egy horvátországban kóstolt spenótot. Szerencsére a párja hagyta lefotózni a vacsorát, így mi is láthatjuk finomságait.
A görög konyha többünket is elvarázsolt:
Gránátalma görögsaláta receptje igazi klasszikus. A mennyiségeket tekintve ipari méretekben állítja elő, de még így sem tud elég nagy adagot előállítani, bármennyi elfogy.
Ági utazik és főz! Régi nyarak emlékét idézi írása, amikor is minden év június 20. napján elindult a zastava, csurig megpakolva és meg sem állt Paráliáig. Kedven báránysültjét elég speciális módon állítot elő az Apukája. A strandra menet beadták a tepsit a pékhez, aki a kenyérsütés végeztével betolta a tepsit a kemencébe, hazafelé pedig csak be kellett ugrani a kész vacsoráért! Ez aztán fantasztikus! Miért is nincs ilyen pék mifelénk???
Piszke souvlakija szintén görög klasszikus. Amikor először jártam görögországban, és igyekeztem felkészülni a görög konyhára, a prospektus kb. 4-5 féle specialitást említett, ez köztük volt. Szerettem is! Ahogy én is utalok rá, a "gögög-török barátság" igen sikamlós téma arra felé, így inkább kövessük Piszke tanácsát: "soha-soha nem említsük a török vonalat egy görögnek... " :)
Marmalade szintén rajong a görög klasszikusokért. A Zura nagy baklava rajongó (vagyis rokon lélek :), de Marmalade inkább a búzadarával készült édességekért rajong. A Halvas horiatikos, vagyis búzadara puding receptjét teszi közkinccsé, amit hamarosan ki is fogok próbálni.
Itt, a görög szekcióban indultam én is. Receptem a pastitsio nevű görög rakott makaróni, de készült még más görög finomság is a konyhámban.
Másik kedvencem a spanyol konyha, szerencsére ebben a témában is gazdagodtam néhány recepttel:
Lilahagyma két írással is előrukkolt, egyik ínycsiklandozóbb, mint a másik. Andalúz csirkéjének receptje már első olvasatra is kipróbálásra buzdít. A flannak pedig eddig is nagy rajongója voltam, de ezt a gyümölcsös változatot még nem kóstoltam. MÉG! Azt hiszem hamarosan spanyol menü lesz nálunk is!
Bundásalama egy igazi spanyol specialitást mutat be, a churrost. Ezt a cukorba mártott fánkot egy ravasz csavarral ötvözi saját házi sárgabarack lekvárjával. Ügyes húzás! Gondolom, hogy Mr. Bundásalma is le volt nyűgözve! :)
Innentől "összevont kategóriák" következnek. Először is keleti "szomszédaink":
Ecet és olaj konyhájában régi-régi Szovjetunió béli emlékek idéződtek fel. Nem nyaralás, hanem az ismeretlen felfedezésének ízei jutottak eszébe. Középiskolás és egyetemista idők kerültek elő, ennek jegyében készült el a Szoljanka.
Gigi a konyhában nem örült igazán a feladatnak, de remélem azért nem neheztel rám túlságosan! Minden esetre erdélyi utazásaiból merítette a Mititei receptjét, ami nagyon ígéretesen hangzik.
Rossa mela felnőtt kori nyaralási stratégiái kísértetiesen hasonlítanak a miénkhez, bár a mi kocsinkba bicikli nem fér, sátrazni gyakran szoktunk. Versenyzőnk komoly utazási listán vezet végig, hogy a végén egy majd 20 éves emléket felelevenítve, megismertessen mineket a Tarator, vagyis bolgár hideg uborka leves receptjével.
Az utolsó utáni pillanatban futott be Fakanál, egyenesen Afrikából, némileg megtépázott egészségügyi állapotban. Lelkesedésere jellemző, hogy bár jelenleg ételre nézni sem bír, a részvételt ki nem hagyná! Sopszka salátája szintén Bulgáriához kötődik. (titkon remélem, hogy néhány tunéziai specialitássa is meglep majd minket!)
Sokan jártak Európa nyugati részén is:
PartizánOrsi még nem nyaralt, de novemberre tervez egy nászutat! Addig is egy német specialitást kínál a rote Grütze-t, egy fejedelmi grillvacsora desszertjeként, bár szegény grill vengédek lemaradtak róla.
Bonbonier receptje biztosan ki lesz próbálva, mert Svájc a szívem másik csücske. (tényleg, hány csücske van egy szívnek?) Lugánóból hozta el nekünk a vaníliás süti receptjét.
Dibbuk kicsit északabbra járt, egészen pontosan Svédországban, úti beszámolóját és receptjét olvasva megállapítható, hogy a Mikulás az idén biztosan nem látogat el Dibbukhoz. Minden esetre, ha követjük útmutatását, akkor nem kell többé az Ikeába zarándokolnunk svéd húsgombócért. (csak arra vigyázzunk, hogy ha mi is Rudolfból készlünénk megfőzni a gombócokat, akkor legjobb esetben se számítsunk virgácson kívül másra!)
Zsuzska írását olvasva megállapítottam, hogy benne rokon lélekre találtam: "az egyik típusú (általam leginkább kedvelt) nyaralás a sátras. Gázfőzővel. Zacskós tésztával. Az év 355 napján ilyen a konyhám közelébe sem jöhet, de egy egész napos gyalogtúra után egyszerűen fantasztikus a knorr sajtos tésztája, másfél deci vízzel felöntve. Ebben általában a kulináris hozzáadott értéket a tiszta hegyi patakok vize adja" mondata szívemből szólt. Habár azt állítja : Vigyázat, megint csalok, komoly receptre senkise számítson! " végül mégis megosztja velünk kedvenc tonhalas szendvics receptjét.
Érdekes módon kevesebb egzotikus recept érkezett, mint vártam.
Ezért is soroltam ide a kísérleti konyha receptjét, meg azért is, mert nem tudtam kihámozni honnan ered. Minden esetre a Tintahal-csirke cím elolvasásakor a következőt jegyeztem fel: No ez mi? :)
A húsosfazékban ezúttal egy arab finomság készült. Fűszeres kebab humusszal. A receptet egy amszterdami út során beszerzett szakácskönyvből merítette, nagyon cseles!
Másik tengerentúli utazónk Juc volt, aki bár hivatalos kiküldetésen járt Thaiföldön, eszembe sem jutott ezért diszkvalifikálni! Csodás beszámolót készített, és ráadásként egy thai üvetésztás húsgombóc levest.
Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, következzenek azok akik ebben a melegben nem főztek, de szívsen osztották meg velünk utazási/gasztronómiai élményeiket:
Zsúrkenyér sokfelé járt a nagyvilágban, mégis leginkább a "Balatonakarattyai Kulturális Fesztiválra" emlékszik szívesen, még ha nem is gasztronómiai vonatkozásaira.
Vegasztrománia úgy döntött, nem töri tovább a fejét, mégiscsak marad Olaszországnál és a nektarinnál.
Izgalmas utazás az Ígéret földjén. Ezt ígéri nekünk Grenadine. Az ígéret szép szó, és Ő be is tartja, csodás fényképes beszámolót készített nekünk Izraeli nyaralásáról. Remélem előbb-utóbb receptek is érkeznek!
Legvégül jöjjön Tintaleves receptje, vagyis csak a fotója, mert Tintaleves nyaralni ment, és recpet csak utólag érkezik! :)
Utóirat: igyekeztem, amennyire csak tőlem telt, még a blogtér szerkesztővel is kivont klaviatúrával és egérrel harcoltam! Ha valami nem stimmel, valamit elírtam, ne adja az ég valakit kihagytam, akkor kérem jelezzétek!!!!
További kellemes nyarat kívánok: Chilii