Azt kell mondjam, hogy régóta nem sikerült már ilyen szépen süteményem, mint ez a mákos. Még valamikor karácsony előtt vettem egy újságot, telis-teli szebbnél szebb fotókkal, ígéretes receptekkel, de igazából ennek a sütinek a képe csavarta el a fejem annyira, hogy majd nyolcszáz forintot adtam a ki a lapért.
Azután telt múlt az idő, karácsonykor a szokásos mákos bejglit nem lehet kihagyni, és még egy mákos túlzás lett volna, de most elérkezettnek láttam az időt, hogy mesüssem! Alaposabb tanulmányozást követően felfedeztem egy pontatlanságot, ugyanis nehezen tudtam eldönteni, hogy a szükséges 7 darab tojásból mennyi a megmaradt tojások száma, amiket a töltelékbe kellene tenni, mivel nem jelölték meg pontosan, hogy hány darab kell a tésztába. Gondoltam egy merészet és írtam egy emailt a szerkesztőségnek, és láss csodát villámgyors választ is kaptam, 1 db a tésztába, 6 db a töltelékbe. Egy 35x40-es tepsibe, ami némi méricskélés, és egy újabb fotóra pillantást követően óriási mennyiségnek tűnt, úgyhogy végül arra jutottam, hogy ebből a sütiből 4 főre elég egy fél adag. (Persze aki vendégeket vár, az süsse meg nyugodtan az egész adagot, nem fog rászáradni azt garantálom!) Ezután már csak a fél darab tojás okozott gondot, de valamelyik tyúkunk mostanában XS-es méretű tojásokat produkált, úgyhogy ez a probléma is megoldódott.
Hozzávalók a tésztához: 175 g liszt, 125 g hideg vaj, 50 g cukor, 1 kis méretű tojás. (ez egy 20x30-as tepsire elég)
Hozzávalók a töltelékhez: 250 g mák, 100 g cukor, 75 g tejföl, 50 g marcipánmassza, 3 db tojás, 1 teáskanál reszelt citromhéj.
Hozzávalók a bevonathoz: 150 g étcsokoládé (70%-os), 40 g vaj, 150 g tejszín, a tetejére egy kevés kakaópor.
Ügymenet: a tészta hozzávalóit a robotgép gyúrópálcájával morzsás állagúvá kevertettem, majd kézzel gyorsan összedolgoztam. A vaj gyorsan olvad, úgyhogy nem kell a tökéletességre törekedni, a gyorsaság fontosabb! A tésztát folpackba csomagolva bedobtam a hűtőbe 1-2 órára (állítólag 30 perc is elég, de más dolgom is volt, és így alaposabban lehűlt).
Közben ledaráltam a mákot a cukorral (kávédarálón), belereszeltem a marcipánt, a citromhéjat, hozzá mértem a tejfölt, beleütöttem a tojásokat és alaposan kikevertem.
A tésztát két folpack réteg között igyekeztem tepsi méretűvé nyújtani (én egy kb. 20x30-as tepsit használtam), majd beleügyeskedtem a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy célszerű ha a sütőpapír két oldalt túllóg a tepsin néhány centit, mert így majd a végén könnyűszerrel ki lehet emelni az egész süteményt a tepsiből. Villával megszúrkáltam a tésztát, majd a 180 C fokra előmelegített sütőbe tettem 10 percre. Ezután rásimítottam a mákos réteget és visszatoltam a sütőbe még 25 percre.
Ezután hagyni kell, hogy teljesen kihűljön, mielőtt a csokit rátesszük. Érdemes roppant szigorúan és nyomatékosan megjegyezni, hogy még nincs kész! Különben képesek és azt hiszik, hogy kész, és akkor megeszik csoki nélkül!!!
A bevonathoz gőz fölött összeolvasztottam a csokit a vajjal és a tejszínnel, majd óvatosan a kihűlt sütemény tejére öntöttem. Fóliával letakarva betettem a hűtőbe, hogy megdermedjen. Utána is érdemes a hűtőben tartani, mert ez a bevonat elég olvadékony (de azért szeretjük)! Ekkor lép színre a jól szabott sütőpapír! Két kézzel jól megmarkoltam és egy gyors mozdulattal felemeltem az egészet és áthelyeztem a gyúrótáblára. Éles késsel először hosszában megfeleztem, majd vékony csíkokra vágtam. Érdemes sűrűn leöblíteni és megtörölni a kést, hogy minél szebb csíkokat tudjunk szeletelni. Legvégül egy egész kevés kakaóport szórtam a tetejére! Mennyei!
Recept: Ínyenc 2008/03