Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Mákos csokis szelet

Mákos csokis szelet

›
Mákos csokis szelet

2009/4/06 : chilii 2 komment

Azt kell mondjam, hogy régóta nem sikerült már ilyen szépen süteményem, mint ez a mákos. Még valamikor karácsony előtt vettem egy újságot, telis-teli szebbnél szebb fotókkal, ígéretes receptekkel, de igazából ennek a sütinek a képe csavarta el a fejem annyira, hogy majd nyolcszáz forintot adtam a ki a lapért.


Azután telt múlt az idő, karácsonykor a szokásos mákos bejglit nem lehet kihagyni, és még egy mákos túlzás lett volna, de most elérkezettnek láttam az időt, hogy mesüssem! Alaposabb tanulmányozást követően felfedeztem egy pontatlanságot, ugyanis nehezen tudtam eldönteni, hogy a szükséges 7 darab tojásból mennyi a megmaradt tojások száma, amiket a töltelékbe kellene tenni, mivel nem jelölték meg pontosan, hogy hány darab kell a tésztába. Gondoltam egy merészet és írtam egy emailt a szerkesztőségnek, és láss csodát villámgyors választ is kaptam, 1 db a tésztába, 6 db a töltelékbe. Egy 35x40-es tepsibe, ami némi méricskélés, és egy újabb fotóra pillantást követően óriási mennyiségnek tűnt, úgyhogy végül arra jutottam, hogy ebből a sütiből 4 főre elég egy fél adag. (Persze aki vendégeket vár, az süsse meg nyugodtan az egész adagot, nem fog rászáradni azt garantálom!) Ezután már csak a fél darab tojás okozott gondot, de valamelyik tyúkunk mostanában XS-es méretű tojásokat
produkált, úgyhogy ez a probléma is megoldódott.


Hozzávalók a tésztához: 175 g liszt, 125 g hideg vaj, 50 g cukor, 1 kis méretű tojás. (ez egy 20x30-as tepsire elég) 

Hozzávalók a töltelékhez: 250 g mák, 100 g cukor, 75 g tejföl, 50 g marcipánmassza, 3 db tojás, 1 teáskanál reszelt citromhéj.

Hozzávalók a bevonathoz: 150 g étcsokoládé (70%-os), 40 g vaj, 150 g tejszín, a tetejére egy kevés kakaópor.

Ügymenet: a tészta hozzávalóit a robotgép gyúrópálcájával morzsás állagúvá kevertettem, majd kézzel gyorsan összedolgoztam. A vaj 
gyorsan olvad, úgyhogy nem kell a tökéletességre törekedni, a gyorsaság fontosabb! A tésztát folpackba csomagolva bedobtam a hűtőbe 1-2 órára (állítólag 30 perc is elég, de más dolgom is volt, és így alaposabban lehűlt).

Közben ledaráltam a mákot a cukorral (kávédarálón), belereszeltem a marcipánt, a citromhéjat, hozzá mértem a tejfölt, beleütöttem a tojásokat és alaposan kikevertem.

A tésztát két folpack réteg között igyekeztem tepsi méretűvé nyújtani (én egy kb. 20x30-as tepsit használtam), majd beleügyeskedtem a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy célszerű ha a sütőpapír két oldalt túllóg a tepsin néhány centit, mert így majd a végén könnyűszerrel ki lehet emelni az egész süteményt a tepsiből. Villával megszúrkáltam a tésztát, majd a 180 C fokra előmelegített sütőbe tettem 10 percre. Ezután rásimítottam a mákos réteget és visszatoltam a sütőbe még 25 percre.

Ezután hagyni kell, hogy teljesen kihűljön, mielőtt a csokit rátesszük. Érdemes roppant szigorúan és nyomatékosan megjegyezni, hogy még nincs kész! Különben képesek és azt hiszik, hogy kész, és akkor megeszik csoki nélkül!!!

A bevonathoz gőz fölött összeolvasztottam a csokit a vajjal és a tejszínnel, majd óvatosan a kihűlt sütemény tejére öntöttem. Fóliával letakarva betettem a hűtőbe, hogy megdermedjen. Utána is érdemes a hűtőben tartani, mert ez a bevonat elég olvadékony (de azért szeretjük)! Ekkor lép színre a jól szabott sütőpapír! Két kézzel jól megmarkoltam és egy gyors mozdulattal felemeltem az egészet és áthelyeztem a gyúrótáblára. Éles késsel először hosszában megfeleztem, majd vékony csíkokra vágtam. Érdemes sűrűn leöblíteni és megtörölni a kést, hogy minél szebb csíkokat tudjunk szeletelni. Legvégül egy egész kevés kakaóport szórtam a tetejére! Mennyei! 

 

Recept: Ínyenc 2008/03

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
2 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Lencse curry Lencse curry
  • Fetás brokkoli fasírt Fetás brokkoli fasírt
  • Babsaláta szárzellerrel Babsaláta szárzellerrel
  • Sertésszűz nyárson Sertésszűz nyárson
  • Sertéshús gesztenyével Sertéshús gesztenyével

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr833424336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sz...marika 2015.09.03. 16:20:55

Hogy lehet, hogy évekig nem fedeztem fel :-) Nem tudok a látványtól szabadulni, kicsit hűsebb lesz az idő, ki kell próbálnom. Kíváncsi vagyok egy diós verzióra is :-)
Válasz erre 

chilii · http://chilii.blog.hu 2015.09.03. 16:22:53

@sz...marika: Ez tényleg egy különlegesen finom mákos süti, és ezt nem én mondom, hanem akik eddig kóstolták :)
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard