Szóval volt ez a tök dolog. Az öcsém hozott egy csomag magot, azután elültette. Az öt szem magból három kelt ki, majd összesen három tök kezdett el fejlődni, igaz végül a mérlegelésnél mindegyik meghaladta a 30 kilót. Be kell vallani, hogy kis családban az ekkora tökök konkrétan nem túl praktikusak.
Ha az ember belevájja a kést, nincs megállás, garantáltan legalább egy hétig tök lesz tökkel az étlapon, és még így is jut belőle a tyúkudvar lakóinak. Ettük sütve, sütöttem kenyérbe, főztem levesnek, risottonak, gnocchinak…. A leves receptje azért fontos nekem, mert az öcsém igen ritkán árul el receptet, és ez tőle van.
Hozzávalók: kb. 60 dkg megtisztított sütőtök, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 1 liter húsleves (vegáknak zöldséges alaplé), só, őrölt fehér bors, őrölt szerecsendió, 1 dl tejszín, a tálaláshoz tisztított, enyhén megpirított tökmag és tökmagolaj.
Ügymenet: a hagymát apróra vágtam, majd egy fazékban a felforrósított vaj és olívaolaj keverékén megdinszteltem. Közben a tököt vékony szeletekre vágtam, majd ezt is a fazékba tettem, kevergetve pároltam 3-4 percig. Felöntöttem a húslevessel, ízesítettem sóval, fehér borssal, szerecsendióval, majd addig főztem, amíg a tök teljesen megpuhult. Ekkor levettem a fazekat és elturmixoltam a levest. Hozzáadtam a tejszínt, és még egyszer felforraltam. Tálaláskor megszórtam tökmaggal, és kevés tökmagolajat csepegtettem a tetejére.
A gnocchi, az... az egy külön történet :)