Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel

Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel

›
Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel

2018/1/31 : chilii Szólj hozzá!

Az eredeti citrusos változat után az idén elkezdtem játszani a bogyós gyümölcsökkel. Január, február, itt a nyár, a fagyasztó meg tele van finomságokkal, úgyhogy van lehetőségem kísérletezni. Az első egy málna-lime kombináció volt, a második fekete ribizli szintén lime-mal. Először a fekete ribizlihez narancsot képzeltem el, de kiderült, hogy épp kifogyott itthon, így maradt a lime ehhez is egyelőre, de ami késik, jó helyen van.

Amiért úgy gondoltam, hogy megírom ezt a változatot is, az a bogyós kísérletezésen túl a zselatin. A lapzselatin ellátás ugyanis egy ideje megfeneklett a városban, és kénytelen voltam áttérni az azonnal oldódó típusra. Néhány ismerősöm szerint a zselatin használata mumus, így gondoltam megírom az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat.

Én az Aldi saját termékét használom (ez itt nem a reklám helye, csak a teljesség kedvéért említem). Eleinte nem sikerült olyan állagot elérnem vele, mint a lapzselatinnal, de néhány trükköt bevetve most már tényleg olyan amilyennek lennie kell.

Az egyik dolog, amit az azonnal oldódó zselatinnal kapcsolatban meg kellett tapasztalnom, hogy hideg közegben azért mégsem oldódik olyan zökkenőmentesen. Amikor közvetlenül a hideg joghurthoz kevertem, a végeredmény nagyon nem az a könnyed mousse állag lett, mint amit a lapzselatinnal el tudtam érni. Mivel a joghurtot nem akartam melegíteni, maradt a gyümölcsös rész. Az eredeti citrusos változatnál a kifacsart levet langyosítottam meg, itt pedig az összezúzott gyümölcs pürét, ebben kevertem el a zselatinport. Arra kell vigyázni, hogy óvatosan adjuk hozzá a zselatint, hogy csomómentesen feloldódjon, ezután mehet a joghurtba, és persze gyorsan kell dolgozni.

A másik trükköt, amit a tökéletes állag eléréséhez bevetek, Sárközi Ákostól lestem el egy tv műsorban. A tejszínt nem szabad kemény habbá verni, maradjon laza, elég épp csak felverni. Erről korábban is szólhatott volna valaki!

Végül azt ajánlom, kísérletezzetek bátran, málna, ribizli, áfonya, szeder, eper, narancs, lime, citrom, klementin, kedvetek szerint. Én a diéta miatt édesítőt használok, abból is keveset, az édesség ízlés kérdése, ezért kóstolni kell menet közben. A málnához elég volt egy kanál, a fekete ribizlihez picit több kellett.

 fekteribizlis_joghurt_mousse_blog2.JPG

Hozzávalók (6x2dl) : 6 db zabkeksz (cukormentes), 1 nagy doboz görög joghurt, 200 g fagyasztott fekete ribizli, 1 lime reszelt héja, ½ lime kifacsart leve, 1-2 evőkanál fekteribizli-likőr, 1 teáskanál vanília kivonat, 2 csapott teás kanál 1:4 édesítő, 1 tasak azonnal oldódó zselatin por, 200 g tejszín.

Továbbá a tetejére: 120 g fagyasztott fekete ribizli,  2 evőkanál fekteribizli-likőr, 1 teáskanál 1:4 édesítő, 1 mokkás kanál pektin, de ha valaki nyáron tett el lekvárt, akkor most csak elő kell vennie.

Ügymenet: minden üvegbe beletörök egy kekszet (a hátsó üveg fél literes, abba kettőt). A tetejére szánt gyümölcsöt feltettem főni egy pici vízzel. Amikor forrni kezdett, hozzáadtam az édesítővel elkevert pektint, és együtt forraltam 1-2 percig. A likőrt a legvégén adtam hozzá, de ha nincs, el is maradhat. Ki kell hűteni.

A mousse-hoz először kiolvasztottam a gyümölcsöt a mikróban. Amíg a gyümölcs olvadozott, addig felvertem a tejszínt. Botmixerrel pürésítettem a gyümölcsöt, de nem teljesen, hagytam, hogy darabos maradjon. Ha valaki nem bírja a magokat, átpasszírozhatja, de én direkt hagytam, hogy pár szem ribizli egészben maradjon benne.  Ellenőriztem a hőmérsékletét, és még langyosítottam rajta. Hozzáadtam az ízesítőket, a lime héját, levét, a likőrt, az édesítőt, vanília kivonatot és jól elkevertem. Ezután óvatosan belekevertem a zselatint, majd a joghurot, és legvégül a felvert tejszínt.

A kész mousse-t beletöltöttem az üvegekbe, és rákanalaztam a már kihűlt „lekvárt”. Ezután már csak 1-2-3 órát kell kibírni, amíg a hűtőben pihen. 

 

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Pesztós babka Pesztós babka
  • Cukkínis sütemény Cukkínis sütemény
  • Vészhelyzeti banánkenyér Vészhelyzeti banánkenyér
  • Spanyol chorizo Spanyol chorizo
  • Tarte aux noix et café - Diós tarte kávéval Tarte aux noix et café - Diós tarte kávéval

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr3513621574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard