Ilyenkor, néhány nappal a nagy ünnep előtt érdemes elővenni a listánkat (még össze sem írtad? ejnye!!!) és ellenőrizni, hogy mindenkire gondoltunk-e, megvan-e minden, és persze mindíg akad valami hiányosság. Arra sem árt felkészülni, hogy valaki váratlanul lep meg minket.
E fajta kellemetlenségek elkerülése végett nem árt felhalmozni néhány "szóróajándékot" vésztartalék gyanánt. Összeírok néhány tippet ami kihúzhat a pácból minket. (és ha netán mégsem lenne rájuk szükség - ez nem szokott előfordulni - akkor az ünnepek alatt/elteltével magunk is hasznosíthatjuk őket.
1. Több helyen is láttam, és magam is ajánlottam már, hogy fűszerkeveréket magunk is összeállíthatunk. Itt egy helyes történet Nemisbékától a provanszi fűszerre, és itt az én keksz fűszerem, itt meg a kínai ötfűszerpor receptje.
2. Sthal Juditnál olvastam egy villámgyors dolgot, ami kávé kedvelőknek szerezhet kellemes meglepetést. Ezt tovább fejlesztve ízesíthetjük vaníliával is. Sőt az Ízvarázs című könyvemben láttam vaníliával ízesített kávét és teát is. A kávét/teát egy csinos fém dobozba töltjük és egy rúd vaníliát rejtünk közé.
3. Csinos celofán csomagolásban masnival átkötve kedves ajándék lehet az aprósüti is. Az én "áldozataim" zabpelyhes kekszet, mézest, szezámmagos kekszet és vaníliás kiflit fognak találni a csomagban. Ez utóbbi elkészítéséhez évek óta a dr5ker vaníliás cukor zacskóján található receptet használom.
4. Abszolút végszükség esetén spájzunkból előhúzhatunk egy üveg lekvárt vagy egyéb téli álomba merült nyári finomságot, amit egy kis kreatívitással ünneplőbe öltöztethetünk. Elég egy darabka textil, egy masni, kis fenyőág, ajándékkártya és kész. (persze én magamból indulok ki, én nagyon tudnék lelkesedni egy üveg pirosribizli lekvárért :o)
5. Egyeszer réges-régen láttam Jamie Oliver egyik műsorában, hogy ő fűszeres fetasajtot, sóban eltett citromot és burbon vaníliás cukrot készített ajándékba.
A fetát kockára vágta, szárított fűszerkeverékbe hempergette, csattos üvegbe töltötte és olíva olajjal feltöltötte az üveget. Nagyon dekoratív és finom meglepetés.
Marokkói citormbefőttet úgy készített, hogy a citromokat alaposan megmosta, bevagdosta úgy, hogy négy cikk legyen, de a tetején nem vágta el, hogy egyben maradjon. Sóval és fűszerekkel gyömöszölte be a csattos üvegbe. Azóta olvastam már több verziót is. Van aki további citromlevet is önt az üvegbe, és van aki nem tesz bele fűszert (Jamie egész borsot és babérlevelet használt ha jól emlékszem). Google segít megtalálni az igazit.
A vaníliás cukorhoz aprítóba tette a vanília rudat és a finomított kristálycukrot, megnyomta a gombot és töltötte is az üvegbe.
Remélem segítettem!!! :o) Boldog karácsonyt mindenkinek.