Már megint jönnek, kopogtatnak, meg kördezősködnek!
1) Mi alapján főzök, honnan az inspiráció?
Többnyire csak hétvégén főzök, így egész héten bújom a "könyvtáramat". Próbálok törekedni arra, hogy az idénynek megfelelő alapanyagok kerüljenek az asztalra (mint tudjuk a paradicsom csupán évente 6 hétig terem :). Ez persze időnként nem könnyű, mert most pl. még viszonylag kevés dolog van a kertben, de legalább az évelő fűszereim (kakkufű, oregánó, tárkony, snidling) hajtanak.
Ja és persze a gasztroblogok! Egyre több időt töltök ezek olvasásával (csak a főnök meg ne tudja). Szeretem, hogy ezeket már kipróbálta valaki, leírta a tapasztalatait, hogy mi volt oké és mi nem, ezekből sokat tanulok.
Aztán ugye azon is múlik, hogy mit kapok a boltban! Sokszor vagyok bajban ha valami különlegesebb hozzávalót kellene keríteni, de volt már olyan is, hogy 2 recepthez írtam bevásárló listát, és azt főztem meg amihez minden volt a boltban.
És akkor már át is térhetünk a 2. kördésre:
2) Betartom-e a receptekben leírtakat?
Igyekszem. Ez főleg sütésnél fontos, mint tudjuk a sütés az kémia. Ha egy szakácskönyv gondos kezek munkája lévén jött létre, akkor a benne lévő receptek valószínűleg megbízhatóak. Ahhoz, hogy megtudjam ez így van-e, sokszor elég csak alaposabban átlapozni a könyvet. Az egetverő marhaságok többnyire azonnal szemet szúrnak. A másik szabály, hogy max. 2 dobása van a tisztelt szerzőnek, ez alól csak ritkán van kivétel.
Ha egy recepthez nincs meg minden fontos alkotórész, akkor azt inkább félre teszem. Így került pl. várólistára Nigella zataros csirkéje, ami nagyon izgalmasnak tűnik, csak épp zatar fűszerkeverék nincs a sarki hipiszupiban. (most épp listát írok, hogy ha eljön a nagy nap, és végre beszabadulok az Ázsiába, akkor tudjam miért jöttem, különben még hazaviszem az egész boltot.)
3) Mi alapján döntöm el, hogy mi legyen a másnapi vacsora/ebéd?
Az attól is függ, hogy van-e kedvem bevásárolni. Ha épp nincs kedvem péntek reggel tülekedni, netán lapos a pénztárcám, akkor az otthoni készletek kreatív felhasználása következik. Száraz tészta meg paradicsom konzerv mindig van otthon, a fagyasztóban is találni többnyire csirkemellet, combot, úgyhogy szerintem mi is túlélnék egy több hetes karantént. :)
Ha van valami különleges alkalom, akkor persze jobban odateszi magát az ember, de egy szimpla hétvégén bármi előfordulhat. Sőt néha kifejezetten húsmentesre veszem a figurát, főleg ha előző nap nagyobb mennyiségű hús végezte a grillen. (most ennek van szezonja, és még senki sem tiltakozott a pácolt tarja vagy csirke ellen)
Jajjj, ki nem nyilakozott még??? mondjuk Dibbuk és DolceVita!!!