Ma igen eredményes napom volt, rengeteg apró-cseprő dolgot sikerült elintéznem, amiket már régóta görgettem magam előtt, úgyhogy ez a bejegyzés a meggy a habon. Holnaptól úgy is két hét diéta következik, nem nagyon lesz mit posztolni.
Az a néhény tucat olvasóm (akiknek kitartását ezúton is hálásan köszönöm) aki még itt maradt, már tudhatja, hogy nagyon szeretek kelt tésztákkal bíbelődni. Szívesen fonom, tekerem, csűröm-csavarom őket, ez az igazán nekem való sportág. Nem csoda hát, hogy amikor Eszternél megláttam ezt a kerek fonási technikát, azonnal bizseregni kezdtek az újjaim.
A tésztához azonban nem Eszter receptjét használtam, hanem a kenyérsütős könyvemben található challah receptet választottam. Régóta szerettem volna már kipróbálni ezt az előtésztás receptet, így összekötöttem a kellemeset a hasznossal. Ez a tészta valószínűleg lágyabb, mint az Eszteré, előre nem is jött így ki a forma, de ez a második egész formás lett. Azért van még mit gyakorolnom, de a kalács olyan finom lett (ezért is készült egymás után kétszer is), hogy ezt a gyarkorlást senki sem bánja. Az ízét a hosszú, 8-10 órás kelesztési időnek köszönheti.
Hozzávalók az előző esti programhoz: 200 ml víz, 225 g liszt, 15 ml cukor, 5 ml só, 7,5 ml szárított élesztő.
Ügymenet előző este: a hozzávalókat a megadott sorrendben tettem be a kenyérsütőbe, majd bekapcsoltam a csak dagasztás programot. A program lejárta után kikapcsoltam a gépet, és a tésztát benne hagytam lezárt gépben reggelig.
Hozzávalók a reggeli programhoz: 2 egész tojás, 225 g liszt (nekem még kellett bele kb. 2 evőkanálnyi) 15 ml cukor, 5 ml só, 50 g olvasztott vaj. A tetejére egy tojássárgája kikeverve 1 evőkanál vízzel, mák)
Ügymenet: a gépben lévő kovászhoz adagoltam a további hozzávalókat, majd elindítottam a dagasztás + kelesztés programot. Ez az én gépemen 1,5 óra. A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkára borítottam, kicsit átdolgoztam, majd Eszter fotói alapján formáztam. Letakarva, huzat mentes helyen hagytam ismét megkelni, ez olyan kb. 30 perc volt, majd lekentem a tojással, megszórtam mákkal és a 190 C fokra előmelegített sütőbe toltam 45 percre.