Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Lencse curry

Lencse curry

›
Lencse curry

2018/12/28 : chilii 2 komment

Amit itthon találtam curry. Mostanában rá vagyok kattanva ezekre a húsmentes curry ételekre. Először eztettem kolleginánál találkoztam a lencsés megoldással, és a kétféle lencséből készült változat különösen bejött nekem. A hűtőszekrényem mai tartalma alapján viszont sütőtök helyett most apró kelbimbók kerültek bele, egy fél fej lilahagyma, meg egy kis póré is. Persze egy fej vöröshagyma is megteszi, de én a maradékokat akartam elhasználni. Többféle curry port is tartok itthon, és még ezeket is keverni szoktam, szóval nálam két egyforma étel biztosan nem készül.

 lencse_curry_blog.JPG

Hozzávalók: 100 g zöld lencse, 150 g vörös lencse, fél fej lilahagyma, kb. 10 cm póréhagyma, kis darab gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 2 kisebb sárgarépa, egy marék kelbimbó (vagy amit épp el kell tüntetni) curry por ízlés szerinti variációban és mennyiségben, csipet chili pehely, olaj, vaj, só. A tálaláshoz petrezselyem zöldje és joghurt.

Ügymenet: egy edényben felteszem a zöld lencsét főni. Egy másik edényben felmelegítek egy kanál vajat és egy kanál olajat, majd rádobom az apróra vágott hagymát, fokhagymát, gyömbért, és fedő alatt pár percig pároltam. Közben megtisztítottam és apró kockákra vágtam a répát, és ezt is a hagymás keverékhez adtam. Hozzá adtam 3 teáskanál curryt, picit nagy lángon kevergettem, majd hozzáadtam a vörös lencsét. Felöntöttem 7 dl vízzel, és kb. 15 perc főzés után hozzáadtam a kelbimbókat is. Mire a vörös lencse elkészül, kb. a zöld is megpuhult (ezt semmiképp se főzzük szét), úgyhogy leszűrve a vöröshöz kevertem. Még egy utolsó kóstolás, igazítás, és kész. Tálaláskor megszórtam zölddel, és ha eszembe jutott volna, tettem volna rá egy kanál joghurtot.

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
2 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Pesztós babka Pesztós babka
  • A legcitromosabb citromtorta: Delizia al limone A legcitromosabb citromtorta: Delizia al limone
  • Csirke mandulás bormártásban – Gallina en pepitoria Csirke mandulás bormártásban – Gallina en pepitoria
  • Tarte aux noix et café - Diós tarte kávéval Tarte aux noix et café - Diós tarte kávéval
  • Civet de senglar - Vaddisznóragu Civet de senglar - Vaddisznóragu

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr2614518972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.01.04. 12:02:43

Melegen ajánlom a fűszerkeverék frissen való összeállítását a mozsárban. Elég nagy ízbeli különbség van a frissen tört és az előre őrölt keverék között. A római köményt, a koriandermagot, szezámot, édesköményt, mustármagot, zöld kardamomot viszonylag könnyű megtörni, a lepkeszegmagot elég nehéz, a szárított kurkumát, fahéjat pedig csak reszelni lehet, olyan kemény. Kurkumából én is port használok. A fokhagymát, gyömbért is frissen érdemes törni, aprítani. Száraz zöldfűszereket elég morzsolni. Összefoglalva: érdemes mozsarat használni. A durva szemű sót szórva keverékbe, sokkal könnyebb megtörni a fűszereket.
A lencse currykat én is nagyon szeretem. Bár lehet hogy ez is dahl, de ezt a két fogalmat keverem. Ha készítek ilyesmit, mindig főzök hozzá basmati rizst.
Válasz erre 

chilii · http://chilii.blog.hu 2019.01.08. 09:06:59

@Gyalogrépa: Ami a frissen őrölt fűszereket illeti, teljesen igazad van. Viszont az a helyzet, hogy nálam sok fűszernek amit ritkábban használok, előbb jár le a szavatossága, mint hogy elfogyna. Így aztán nekem praktikusabb 2-3 féle keveréket venni, mint 8-10 különböző fűszert, és helyem sincs nagyon a tároláshoz. A rizst pedig azért hagytam el, mert nekem eü okokból korlátozni kellett a szénhidrát bevitelt. A lencse önmagában is kiadja azt a ch mennyiséget, ami az én ebédembe belefér, inkább a zöldség tartalmat szoktam növelni. Nagyon jó bele a sütőtök, vagy a leveles spenót is.
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard